Відкрито чоловічий ген безпліддя / фото lifenail.ru

Дослідники з Ньюкаслського університету Великобританії зробили важливе відкриття про природу гена RBMXL2, який вже був відомий науці. Фахівці встановили, що саме цей ген відповідає за безплідність у чоловіків.

"Ген RBMXL2 може відігравати критичну роль для безплідних чоловіків. Цей ген присутній тільки у людей та ссавців чоловічої статі, і його дисфункція перешкоджає утворенню сперматозоїдів", - повідомляється у прес-релізі, який передає MedikForum.

Читайте такожУчені налякали чоловіків з маленькими пенісами

Відео дня

Вчені визнають, що, незважаючи на свою поширеність, чоловіче безпліддя все ще погано вивчене й багато в чому залишається загадкою для лікарів. Ген RBMXL2 був виявлений в Y-хромосомі, яку завжди було дуже важко досліджувати. Цього разу фахівцями була проведена серія експериментів на мишах з активізованим геном RBMXL2.

У ході свого розслідування вчені виявили, що включення гена RBMXL2 блокувало експресію інших генів, внаслідок чого сперматозоїди не отримували можливості нормально розвиватися й запліднити яйцеклітину. Автори проекту вважають, що те ж саме відбувається в організмі чоловіків – ген RBMXL2 робить їх безплідними.

"Цей ген відомий вже понад 20 років, але його роль у розвитку безпліддя ми змогли уточнити лише зараз, і це справжній прорив. Безпліддя впливає не тільки на репродуктивну функцію, воно негативно позначається на психічному здоров'ї чоловіків, знижує їхню самооцінку та може приводити до важких депресій", - зазначили наукові фахівці.

Раніше американські вчені з'ясували, що чоловіча спідня білизна може вплинути на репродуктивну функцію.