Їзда на велосипеді покращує когнітивні функції / Фото УНІАН

Аеробні вправи краще впливають на якість мислення, ніж тренування, спрямовані на розтягнення м'язів.

Про це йдеться у дослідженні вчених з Колумбійського університету, передає Naked Science, посилаючись на журнал Neurology.

Автори відібрали 132 учасників, чий вік коливався від 20 до 67 років. Ніхто з них не курив та не мав когнітивних порушень, ніхто регулярно не займався спортом. Всіх добровольців поділили на дві групи. Перша протягом наступних шести місяців чотири рази на тиждень займалася на трьох тренажерах: бігова доріжка, велотренажер та еліптичний тренажер. У перший місяць вони поступово збільшували навантаження, а протягом іншого періоду тренувалися із силою, яка відповідала 75 відсотків їхньої максимальної частоти серцевих скорочень. Друга група в той же час віддавала перевагу тренуванням для розтягування і зміцненню м'язів.

Відео дня

Читайте такожУчені дізналися, чому деякі люди ніколи не гладшають

Як контроль дослідники використовували кілька показників. Вони сканували мозок учасників за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ) та проводили тести на визначення функціонування епізодичної пам'яті, уваги і виконавчих функцій. Виконавчими функціями найчастіше називають набір високорівневих процесів, які дозволяють змінювати реакцію залежно від контексту та діяти відповіднодо глобальної мети. Вимірювання проводили на початку та наприкінці експерименту.

Представники першої групи покращили свій показник виконавчих функцій у середньому на 0,5 бала. Ті, хто займався розтяжкою, змогли підвищити результати лише наполовину від цього показника. При цьому жодна з груп не демонструвала прогресу в тестах на вимірювання епізодичної пам'яті. Однак у всіх учасників з першої групи автори помітили збільшення товщини кортикального шару в лівій лобовій ділянці мозку. Це ніяк не залежало від віку.

Раніше в.о. глави МОЗ Уляна Супрун назвала українцям альтернативу спортзалу. На її думку, ходьба може замінити вправи.