Ілюстрація REUTERS

Прийняття гарячої ванни може замінити фітнес – ця приємна процедура дає ефект фізичних вправ.

Дослідження показало, що висока температура сприяє виробленню протизапальних біологічно активних речовин, у тому числі інтерлейкіну-6. Крім того, на тлі високої температури збільшується споживання глюкози і простежується тенденція до нормалізації цукру в крові, стверджують автори дослідження, опублікованого в Journal of Applied Physiology.

Читайте такожНайпопулярніша фізична вправи для пресу не небезпечною

Відео дня

Учасники дослідження — чоловіки з надмірною масою тіла та обмеженими фізичними можливостями. Спочатку вони 15 хвилин проводили в кімнаті, повітря в якій було розігріте до 27 градусів. Після цього частина людей протягом години приймала ванну температурою плюс 39 градусів, занурившись по шию у воду.

З'ясувалося, що гаряча ванна посприяла збільшенню концентрації у крові інтерлейкіну-6, цитокіну з протизапальними властивостями. Іншим ефектом гарячої ванни стало підвищення вироблення оксиду азоту – з'єднання, здатного розслабляти судинні стінки та знижувати артеріальний тиск.

Так, за кілька тижнів експерименту в учасників виникло стабільне зниження в показниках рівня глюкози натще, а також інсуліну. Крім того, було зафіксовано зменшення ознак хронічного запалення в різних ділянках тіла.

Раніше вчені заявили, що аеробні вправи значніше впливають на якість мислення, ніж тренування, спрямовані на розтягнення м'язів.