Активність вранці замінює ліки від тиску / фото pixabay.com

Вчені з Університету Західної Австралії виступили із заявою про те, що нетривала фізична активність вранці може замінити ліки для зниження артеріального тиску у літніх людей.

За словами дослідників, півгодини помірної ходьби вранці можуть конкурувати за ефективністю підтримання в нормі АТ з гіпотензивними засобами, пише MedikForum.

Читайте такожЯк схуднути: названо три принципи

Відео дня

Для участі в експерименті були запрошені 35 жінок та 32 чоловіки віком від 55 до 80 років. За завданням вчених вони проводили під наглядом один день в певному режимі. Так, наприклад, учасники провели добу у сидячому положенні, вони сиділи протягом 8 годин. Ще один день вони провели, поєднавши різні види активності: годину сиділи, потім півгодини йшли на біговій доріжці з помірною інтенсивністю, після чого знову приймали сидяче положення протягом 6,5 годин. Ще день добровольці провели в тому ж режимі, що і другу добу, але з тією різницею, що під час сидіння протягом 6,5 годин кожні 30 хвилин вони вставали на ноги та ходили не більше 3 хвилин. Проміжок між цими днями становив шість діб.

Результати експерименту показали, що активність, яка практикується людьми, ефективно сприяє зниженню тиску за рахунок зміцнення серця, і особливо хороша в цьому плані виявилася ранкова активність – на регулярній основі вона цілком здатна замінити собою ліки від тиску.

«При дотриманні режимів з ходьбою на біговій доріжці артеріальний тиск, особливо систолічний, був нижчим, ніж при сидячому способі життя. Жінки, до того ж, отримували додаткові бонуси, якщо додавали короткі трихвилинні прогулянки протягом дня – чоловікам вони особливого ефекту не давали», - розповіли автори проекту.

Раніше вчені заявили, що прийняття гарячої ванни може замінити фітнес – ця приємна процедура дає ефект фізичних вправ.