Напої зі штучними підсолоджувачами небезпечні / фото pixabay.com

Масштабні дослідження за участю понад 450 тисяч дорослих жителів 10 країн показали, що щоденне вживання напоїв зі штучними підсолоджувачами, а не зі справжніми цукрами пов'язано з підвищеним ризиком передчасної смерті. Такі напої традиційно називаються дієтичними, оскільки вони не містять калорій.

Читайте такожВчені назвали простий спосіб, як продовжити життя

Експерти з Міжнародної агенції досліджень з раку при ВООЗ у Ліоні стверджують, що для людини буде набагато мудріше замінити всі безалкогольні напої чистою питною водою, повідомляє MedikForum.

Відео дня

Спостереження за учасниками дослідження тривали протягом 16 років, їхні автори враховували всі можливі фактори, що впливають на ризик передчасної смерті. Проте вони наголошують, що дослідження було спостережливим, причинно-наслідковий зв'язок все ще не доведений.

Не зовсім зрозуміло, чому штучні підсолоджувачі чинять такий негативний вплив на здоров'я. Цілком можливо, що після вживання дієтичних напоїв організм відчуває себе обдуреним і потребує додаткової порції справжніх калорій, які він отримує у вигляді різного роду нездорових закусок і перекусів. А це призводить до постійних стрибків рівня цукру в крові, що загрожує метаболічним синдромом.

Раніше експерти назвали найкращі пари продуктів для схуднення.