Вчені з'ясували, на що перетворюється людське серце без фізичних навантажень / фото pixabay.com

Витривалості людського тіла допомагає низка адаптацій, й одна з ключових — унікальна будова серця. Так, вчені з Університету Британської Колумбії порівняли форму і продуктивність серця у горил, шимпанзе, а також представників чотирьох груп людей: бігунів на великі дистанції; спортсменів, які грають в американський футбол; селян, які займаються господарством, і звичайних городян, які ведуть малоактивний спосіб життя.

Результати своїх спостережень дослідники представили в статті в журналі PNAS, передає Naked Science.

Читайте такожНазвано явну ознаку приближення інфаркту

Відео дня

Автори зазначають, що горили й шимпанзе в цілому ведуть не надто рухливий спосіб життя і багато сплять, хоча здатні до неймовірних для нас спалахів активності та сили. Їхні серця адаптовані до подібних навантажень: вони мають товсті м'язові стінки й округлу форму. Людське серце більш витягнуте — насамперед за рахунок збільшення лівого шлуночка, який прокачує по тілу насичену киснем кров.

Крім того, з кожним ударом людське серце злегка закручується, що дозволяє прокачувати більше крові при кожному скороченні, а також більше набирати її в шлуночок при розслабленні між ними. За словами вчених, серця мавп до такого нездатні, в результаті їхні можливості перекачувати кров досить обмежені. Зате вони краще адаптовані до різких спалахів активності й роботи при підвищеному тиску крові.

Серця людей, які не звиклих до фізичних навантажень, поступово втрачають багато «людських рис» стають більш округлими і закручуються під час роботи не так помітно, як у шимпанзе. Більше того, такі ефекти виявилися й у футболістів, які роками тренували вибухову силову продуктивність: м'язові стінки їхнього серця стають товщі, однак адаптації, пов'язані з витривалістю, проявляються слабше.

Раніше вчені з'ясували, що надмірне вживання солі може чинити негативний вплив на серце і судини.