Краще відмовитися від чаю в пакетиках / фото УНІАН

Одноразові чайні пакетики виявилися серйозним джерелом пластикового забруднення.

Стаття про це опублікована у виданні Environmental Science&Technology, передає Naked Science.

Останнім часом багато виробників пакетованого чаю використовують для пакетиків не папір, а синтетичні речовини — наприклад, пластик або поліетилентерефталат (ПЕТ). Вчені з канадського Університету Макгілла вирішили перевірити, як ці речовини поводяться при заварюванні чаю в окропі й чи не є джерелами забруднення. Для цього дослідники придбали в магазинах Монреаля чотири види пакетованого чаю, ретельно видалили всю заварку, а потім на п'ять хвилин помістили порожні пакетики в окріп при 95°C.

Відео дня

Читайте такожВиявлено смертельну небезпеку гарячого чаю

Отриману рідину потім проаналізували під мікроскопом. Згідно з наведеними у статті даними, при заварюванні протягом п'яти хвилин в чашку потрапляють близько 11,6 мільярда частинок мікропластику (розміром понад 100 нм) і 3,1 мільярда частинок нанопластику (менше 100 нм). Такий рівень забруднення в тисячі разів вищий від тих, про які раніше заявляли при дослідженні інших продуктів харчування.

Дослідники також перевірили, як подібні концентрації дрібних частинок пластику позначаться на живих істотах. Для досліджень були обрані великі дафнії — дрібні ракоподібні, яких часто використовують як модельний об'єкт при екологічних дослідженнях. Хоча дафнії виживали при високих концентраціях мікропластику, вчені спостерігали у тварин численні анатомічні й поведінкові відхилення.

Наприклад, деякі рачки не могли сформувати екзувій (різновид екзоскелету) і демонстрували аномальне зростання. Інші ж дафнії починали плавати на набагато більшу відстань, ніж тварини з контрольної групи.

«Знань про шкідливий вплив пластикових частинок на здоров'я людини у нас досі немає, й існує нагальна необхідність у дослідженні потенційних токсичних механізмів [мікропластику] у вищих хребетних і людей», — пишуть автори дослідження. Подальші роботи в цій галузі повинні мати важливе значення для оцінки ризиків використання пластику в харчових продуктах.