Як не захворіти у відпустці / ua.depositphotos.com

Карантинні обмеження накладають певний відбиток на можливості пересування українців по світу. Поїхати у відпустку за кордон вже не так просто, як раніше. Проте, для інфекцій немає перешкод - вони існують скрізь. Якими бувають «літні» хвороби і як уберегти себе від небажаних симптомів - далі в статті.

Ангіна, ГРВІ та ГРЗ

Болить горло влітку / фото Depositphotos

Влітку горло страждає частіше, ніж взимку. Причина - ослаблений спекою імунітет і постійне бажання охолодитися. Постійні перепади температури, присутність то на жаркій вулиці, то в кондиціонованому приміщенні не дають організму адаптуватися. Тому люди стикаються не тільки з ангіною, але і з бронхітом, тонзилітом і нежиттю.

Кондиціонер - ворог слизової носа. Повітря всередині пристрою постійно циркулює, висушуючи носові пазухи. Захисний бар'єр виснажується і віруси швидше потрапляють всередину. Більш того, кондиційоване повітря не тільки сухе, але і холодне. Від цього відбувається звуження судин, підвищуючи шанси шкідливих бактерій на вторгнення в організм.

Відео дня

Як уникнути - стежити за різницею температури. Діапазон між вулицею і приміщенням не повинен перевищувати 7-8°C.

Чим лікувати - легку форму застуди можна вилікувати протизастудними препаратами, гарячим чаєм з медом і лимоном та сном. Запущену форму ГРЗ і ГРВІ, а також ангіну лікувати самостійно не можна - краще звернутися до лікаря, він призначить антибіотики.

Кишкові інфекції

Кишкові інфекції / Фото: liberty-rb.ru

Спека - ідеальне середовище для розмноження бактерій. Джерелом зараження може стати все, що завгодно: вчорашня окрошка, забута на плиті, спокусливі сусідські яблука прямо з гілки, перекус на ходу і крапелька морозива на пальці, який терміново потрібно облизати.

Читайте такожІ цілого чоловіка мало: експерти навали причини жіночих зрадОсобливо до ризику схильні ті, кому все-таки вдалося виїхати в іншу країну. Організм «знайомий» з вітчизняними бактеріями і навчився з ними взаємодіяти. А закордонні мікроорганізми можуть спровокувати акт агресії з боку кишечника. Крім того, шлунок здатний відреагувати на незнайому їжу непередбачуваним для вас чином.

Як уникнути - зберігайте їжу в холодильнику, частіше мийте руки, намагайтеся не перекушувати на ходу, не їсти незнайому їжу і вживати тільки те, що було надане термічній обробці.

Чим лікувати - викличте блювоту, щоб очистити кишечник, а після - дотримуйтесь суворої дієти, не стружуйте його. Пийте воду і несолодкий чай, щоб уникнути зневоднення. При важких формах отруєння обов'язково викликайте швидку.

Ротавірус

Мийте руки перед їжею / фото ua.depositphotos.com

Лікарі - інфекціоністи називають це «хвороба брудних рук». За симптомами схожа на отруєння з високою температурою. Відрізнити від кишкової інфекції можна тільки шляхом здачі аналізів.

Заразитися ротавірусом найпростіше в громадському місці. Дуже часто на курортах фіксують спалахи таких захворювань. Наприклад, людина з ротавірусом скупалася в басейні і заразила ще десятки інших, здорових людей.

Найбільш небезпечний вірус для маленьких дітей до 5 років. Вони дуже важко переносять хворобу. Люди старшого віку мають антитіла і можуть перенести інфекцію, як звичайний розлад.

Як уникнути - намагайтеся рідше бувати в громадських місцях і мийте руки перед тим, як доторкнутися до слизових або до рота.

Чим лікувати - ротавірусна інфекція визначається шляхом здачі аналізів і там же, в лікарні, лікар призначить правильне лікування в залежності від ступеня тяжкості захворювання і віку пацієнта.

Укуси комах

Допомога при укусі комах / ua.depositphotos.com

Літо завжди приходило до нас не одне, а разом з компанією різних літаючих, повзаючих і жалких істот. Укуси деяких з них практично невинні, інші ж можуть закінчитися летальним результатом. Про те, як уберегти себе від комах і що робити, якщо вас вже вкусили - читайте тут.

Алергія

Як боротися з алергією / фото : ua.depositphotos.com

В середині літа починає активно цвісти амброзія, на яку у багатьох людей розвивається алергічна реакція. Більш того, в такий період заборонено їсти деякі продукти. Вони можуть погіршити ситуацію і занедбати ваш стан. Перелік продуктів і поради про те, як пережити сезон цвітіння амброзії - в цій статті.

Вас також може зацікавити: