Як діяти, якщо вкусила комаха / pinterest.ru

Від укусів комах не застрахований ніхто. «‎Дружня»‎ зустріч може в будь-який момент відбутися в місті, а вже під час пікніка поблизу водойми або лісу - і поготів. Мало хто ставиться серйозно до таких ситуацій, адже кого з нас не жалила оса? А банальний укус комара - явище настільки звичне, що кращим знеболюючим засобом стає народне «‎постав хрестик, саме пройде»‎.

Проте, далеко не завжди укуси дійсно проходять швидко і безболісно. Як мінімум, у людини чутливої може розвинутися алергія в тій чи іншій стадії. Як максимум, той же шершень - підступна комаха і його отрута смертельна для людини. Наше з вами завдання - діяти за принципом: «‎Попереджений - значить озброєний!» і, при необхідності, надати допомогу при укусі комах.

Ласкаво просимо, або стороннім вхід заборонено: види комах

Кліщі-павукоподібні

Кліщі / ru.depositphotos.com

Лідери серед найбільш неприємних «‎сусідів». Причому, живуть вони не тільки в лісі, але і в межах міста, наприклад, в траві. Ці маленькі створіння переносять дуже небезпечне захворювання - кліщовий енцефаліт. Такий укус кліща небезпечний - недуга вражає центральну нервову систему людини і опорно-руховий апарат. В результаті хворий може стати інвалідом. 

Відео дня

Знайшли кліща на тілі - не діставайте самостійно. Залиште нитки, пінцети і соняшникову олію для інших звершень. По-перше, не факт, що вийде витягнути кліща повністю. Якщо в тілі залишиться його голова, то почнеться процес зараження крові і тоді в кращому випадку, що вас чекає - хірургічні маніпуляції.

Ліпший варіант - піти в лікарню, щоб медпрацівник позбавив вас від непроханого гостя і перевірив його на наявність інфекції. Якщо результат буде позитивним, ви зможете своєчасно відреагувати і провести лікування від енцефаліту без особливих втрат.

Волохатий джміль, задушистий хміль і... шершень

Шершень / ru.depositphotos.com

Самостійно ці комахи на людей не нападають. Нерухомими предметами теж не цікавляться, тому, якщо ви зіткнулися з шершнем або джмелем - повільно, але гордо віддаляйтеся або завмріть. Головне - не робити різких рухів, не розмахувати руками і не боятися. Комахи сприймають такі дії, як акт агресії.

Укус джмеля або шершня у багатьох людей може супроводжуватися сильною алергічною реакцією. З'являється свербіж, набряк, хворобливі відчуття. Якщо раптом ви відчуваєте оніміння кінцівок або утруднення дихання - негайно викликайте швидку допомогу.

Пурхай, як метелик, вжалюй, як бджола (або оса)

Бджола / ru.depositphotos.com

Хворобливі відчуття після укусу бджоли з'являються через те, що її отрута містить різні ферменти. Потрапляючи в кров, вони провокують токсичну реакцію організму. Ви відчуваєте свербіж, почервоніння, набряк в місці укусу.

Найчастіше всі симптоми проходять за кілька днів без медичної допомоги. У деяких випадках негативну реакцію організму може викликати пилок, яку збирала бджола до того, як зустрітися з вами. Результат - анафілактичний шок або кропив'янка. 

Якщо у вас або у ваших знайомих спостерігається набряк, проблеми з диханням, зниження тиску або непритомність - телефонуйте 103. При відсутності невідкладної медичної допомоги людина може померти.

Перша допомога при укусах комахМедична допомога при укусах / ru.depositphotos.com

Читайте такожПеревірте симптоми: Комаровський розповів про небезпеку спеки і сонця для здоров'яПоряд з вибором купальника і кращого шматка м'яса для шашликів, варто знати про те, що ж робити, якщо під час «‎вилазки»‎ цікавий представник фауни не обійшов вас стороною:

  • Якщо вкусила бджола, акуратно дістаньте жало пінцетом. Не видавлюйте і, вже тим більше, не висмоктуйте його. Жало бджоли, як «‎матрьошка»‎ - в ньому знаходиться мішечок, а в мішечку - отрута. Якщо його не дістати, то отрута буде надходити в організм ще півгодини. Після того, як дістанете мішечок, продезінфікуйте місце укусу.
  • Оса, на відміну від бджоли, не залишає своє жало в тілі людини. Тому діставати його не доведеться. Просто обробіть уражену ділянку бактерицидною маззю, щоб уникнути приєднання інфекції.
  • Укуси комарів нешкідливі, якщо вони точкові або не належать особинам, які переносять малярію. Але навіть в повсякденному житті варто скористатися хлоргексидином або перекисом для знезараження укусу.
  • Прикладіть лід або будь-який інший охолоджений предмет на місце укусу, щоб полегшити набряклість і свербіж.
  • Ні в якому разі не розчісуйте уражену ділянку, інакше ризикуєте занести інфекцію і відстрочити процес загоєння. На ніч можна наклеїти бактерицидний пластир. Особливо це актуально, якщо комаха вкусила дитину.

Не варто ігнорувати антисептики і сподіватися на «‎авось»‎. Якщо алергічна реакція проявилася один раз, то в майбутньому ситуація повториться, а то і посилиться. Користуйтеся антигістамінними препаратами 2 покоління і запасайтеся репелентами, щоб уберегти себе від сумних наслідків укусів комах.

Також пропонуємо вашій увазі матеріал, в якому розповідаємо, що робити, якщо вкусила змія.