New York Times: У Гонконзі встановили умови, за яких люди заражаються COVID-19 вдруге

Вчені помітили особливість, яка може пояснити, чому люди можуть вдруге захворіти через коронавірус.

У Гонконгу 33-річний чоловік зміг заразитися вдруге коронавірусом через чотири місяці після першого разу. Його випадок став першим добре задокументованим доказом можливості повторного зараження.

Читайте такожNewsweek: Коронавірус мутував і став більш заразним, але чи менш смертельним?Експерти зауважують, що підтвердження такої можливості не стало несподіванкою. Оскільки мільйони людей по всьому світу заражаються. Однак, під час другого разу у пацієнта з Гонконгу не було жодних симптомів. Це вказує на те, що хоч перший контакт з коронавірусом не дав потрібного захисту, імунна система все одно змогла певним чином стримати збудника захворювання. Про це сьогодні пише New York Times.

"Друге зараження пройшло повністю без симптомів. Його імунна реакція не дозволила хворобі стати гіршою. (...) Це хрестоматійний приклад того, як імунітет повинен працювати", - сказала імунолог з Єльського університету Акіко Івасакі.

Люди, у яких немає симптомів, все одно можуть поширювати коронавірус. За словами доктора Івасакі, це підкреслює важливість вакцин. У випадку пацієнта з Гонконга, за словами імунолога, "природне зараження створило імунітет, який запобігає захворюванню, але не повторному зараженню".

"Щоб з'явився колективний імунітет, потенційна вакцина повинна дати імунітет, який буде недопускати як повторного інфікування, так і захворюванню", - сказала Івасакі.

Читайте такожForbes: В тілі дітей в 100 раз більше коронавірусу, ніж у тяжко хворих дорослихNew York Times уточнює, що лікарі фіксували й раніше випадки повторного зараження в США й інших країнах світу. Але жоден з цих випадків не був підтверджений ретельними тестами. Відомо, що люди, які одужали від COVID-19, можуть бути носіями фрагментів коронавірусу впродовж багатьох тижнів. Це часто призводить до того, що результати їхніх тестів позитивні. Хоча активних частинок вірусу в тілі пацієнтів вже немає.

Але у Гонконзі вчені виявили активний вірус під час обох його разів зараження.

"Гадаю, це перший випадок, який підтверджується сиквенуванням геному", - сказав мікробіолог з Університету Гонконгу доктор Кевін Каї-Вон То. Clinical Infectious Diseases.

New York Times пише, що вперше у пацієнта виявили коронавірус 26 березня. Тоді в нього були м'які симптоми. Згідно з правилами в Гонконзі, його госпіталізували 29 березня попри те, що його симптоми почали проходити. 14 квітня його виписали після того, як два тести на коронавірус показали негативний результат.

Читайте такожNature: Вчені знайшли докази, що антитіла захищають від повторного зараження COVID-19Після першого разу захворювання на COVID-19 у нього не виявили антитіл. 15 серпня в чоловіка знову виявили коронавірус за допомогою аналізу слини. Це сталося після того, як він відвідав Іспанію і Велику Британію. Тест був проведений в аеропорту. За словами доктор То, в Європі чоловік підхопив іншу версію коронавірусу.

Доктор Івасакі пояснила, що у чоловіка з Гонконгу не з'явилися антитіла після першого зараження. Але вони були виявлені в його тілі після другого випадку. За її словами, імунітет до патогенів зазвичай так і формується.

Що відомо про імунітет до коронавірусу?