У світі почав домінувати новий мутований коронавірус / REUTERS

Версія коронавірусу під назвою D614G потрапила в заголовки останніми днями після того, як влада Малайзії пов'язала з ним два спалахи в своїй країні. При цьому, в Куала-Лумпур допустили, що це може вплинути на процес розробки вакцин.

Після цього експерти з інфекційних захворювань заявили, що D614G може бути більш заразним, але при цьому менш смертельним. Тож кількість смертей від COVID-19 потенційно може скоротитися. Зрештою, як пише Newsweek, ситуацію прокоментував головний консультант Національного університету Сінгапуру і президент Міжнародної організації інфекційних захворювань Пол Тамбе. Він підтвердив, що поширення D614G у деяких частинах світу супроводжувалося зменшенням кількості смертей. Це може вказувати на те, що він менш смертельний, ніж інші версії коронавірусу.

"Може воно й на краще, що з'явився більш заразний, але при цьому менш смертельний вірус", - сказав Тамбе.

Його коментарі прозвучали після того, як міністр охорони здоров'я Малайзії Нур Хішам Абдулла заявив про зв'язок між поширенням D614G і двома спалахами в його країні. За його словами, нова мутована версія коронавірусу в 10 разів більш заразна. Тому вакцини, які зараз розробляються, можуть не подіяти на нього. Впродовж останніх кількох днів у американській пошуковій системі Google підскочили запити про D614G. Цьому посприяли репортажі про те, що з'явився "новий штам" коронавірусу.

Але експерти пояснюють, що D614G - не новий штам, а мутація старої версії вірусу. Його поширення навряд чи вплине на роботу над вакцинами. А скорочення кількості смертей від коронавірусу не можна пов'язувати лише з одним єдиним фактором, таким як мутація збудника.

Що таке мутація D614G?

На перший погляд, слово "мутація" звучить загрозливо. Але це нормальна складова життєвого циклу вірусів. Патогени складаються з генетичного матеріалу, який називають РНК, і білкової оболонки. Коли вірус проникає в тіло господаря, він робить нові копії себе на основі даних в РНК. Цей процес призводить до появи невеликих змін у генетичній інформації самого вірусу. Це і називається мутацією.

За словами біоінформатика з Центру дослідження вірусів при Університеті Глазго Оскара МакЛіна, за час пандемії коронавірус пережив більше 20 тисяч мутацій. D614G - найбільш відома з них. Вона вплинула на одну з амінокислот в білкових "шипах", за допомогою яких коронавірус чіпляється до людських клітин. За словами МакЛіна, вона співіснує з іншою мутацією, яка впливає на те, як вірус відтворює свій генетичний матеріал.

"D614G став домінуючою формою вірусу SARS-CoV-2 в Європі і США з якогось часу", - сказав МакЛін.

Професор респіраторних досліджень в Університеті Лестера доктор Джуліан Танг теж додав у своїй заяві, що цей генотип коронавірусу тепер домінує "у більшості куточків світу". МакЛін сказав Newsweek, що потрібно бути обережним, перш ніж називати мутацію "новим штамом".

"Якщо розділяти їх за набутими унікальними мутаціями, то у нас вже тисячі "штамів" SARS-CoV-2. Але всі ці віруси функціонально дуже подібні. Тому немає сенсу використовувати цей поділ", - пояснив вчений.

Чи D614G справді більш заразний?

Це запитання журналісти Newsweek поставили професору-вірусологу з Університету Рідінга у Великій Британії Аяну Джонсу.

"Те, що D614G продовжує поширюватися, підтверджує, що він має дарвіністську перевагу у світі вірусів. Біохімічні дані свідчать, що він трохи ефективніше заражає клітини в лабораторних умовах. Загалом, віруси схильні ставати більш заразними і менш патогенними з часом", - пояснив він.

МакЛін додав, що поєднання згаданих ним мутацій справді можуть підвищити здатність коронавірусу поширюватися. Однак, за його словами, питання в тому, наскільки значний цей ефект.

Чи D614G менш смертельний?

МакЛін вважає зв'язок між поширенням D614G і зменшенням кількості смертей від COVID-19 "дуже слабким". За його словами, ретельні аналізи не змогли виявити будь-якого вплину на рівень смертності. Через поєднання кількості даних, зібраних про пандемію, з постійними змінами в ситуації "дуже легко" порівнювати речі й знаходити такі "випадкові" взаємозв'язки.

Джонс додав, що зараз ще зарано говорити про те, що вірус стає слабшим.

"Знання про те, як лікувати пацієнтів, теж покращилися з часом. Тому може бути багато причин, чому кількість смертей зменшилася, включно з покращенням лікування", - пояснив вчений.

Пандемія коронавірусу: що відомо станом на 20 серпня?