ВООЗ: кількість інфікувань "Омікроном" в світі подвоюється кожні 2-3 дні

Представник ВООЗ заявив, що швидке поширення нового штаму "потрясе" системи охорони здоров'я і в таких умовах уникнути високої смертності вдасться лише при великій удачі.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попереджає про безпрецедентні темпи поширення по світу нового варіанту коронавірусу "Омікрон".

За даними організації, випадки зараження "Омікроном" подвоюються кожні два-три дні, повідомив спеціальний представник ВООЗ по боротьбі з COVID-19 Девід Набарро, передає Голос Америки.

За його словами, ситуація з "Омікроном" стане "у вісім разів серйознішою через тиждень і в 40 разів серйознішою через два тижні". Навіть якщо підтвердиться менша летальність штаму "Омікрон", швидке поширення вірусу "потрясе" системи охорони здоров'я, вважає представник ВООЗ. В таких умовах уникнути високої смертності вдасться лише при великій удачі.

Читайте такожШтам "Омікрон" виявили в 77 країнах-ВООЗ

За словами Набарро, він "ніколи не був більш стурбований" COVID-19, ніж зараз. У зв'язку з цим він закликав продовжити вакцинацію, в тому числі бустерними дозами і скоротити соціальні контакти між усіма без винятку людьми.

Штам коронавірусу "Омікрон": що відомо

Новий варіант коронавірусу B. 1. 1. 529 вперше виявлений в Південній Африці 24 листопада. ВООЗ назвала новий штам коронавірусу грецькою літерою "Омікрон".

Цей штам має 32 мутації, що викликає занепокоєння у епідеміологів.

ВООЗ підтвердила, що потрібен час, щоб визначити, наскільки заразний цей штам, чи викликає він більш важкий перебіг захворювання, і наскільки ефективні методи лікування і вакцини проти нього.

Станом на 9 грудня в Україні не були виявлені випадки COVID-19, викликані новим штамом "Омікрон".

13 грудня у Великобританії зафіксували першу смерть від нового штаму коронавірусу.

За даними ВООЗ, в даний час "Омікрон" вже виявлено у 77 країнах.

Вас також можуть зацікавити новини