Низка країн починає вакцинувати від коронавірусу дітей \ фото REUTERS

Кілька європейських країн почали вакцинувати дітей у віці від 5 до 11 років, щоб не закривати школи на тлі стрімкого поширення "Омикрона".

Німеччина, Іспанія, Греція та Угорщина почали робити щеплення дітям молодшого віку. Лікарі кажуть, що вакцина користується значним попитом у батьків, повідомляє Бі-бі-сі.

Міністр освіти Греції Нікі Керамеус однією з перших прибула в афінську лікарню, щоб зробити щеплення своєму синові. На сьогоднішній день в країні більше 30 тис. дітей вже записані на щеплення.

Відео дня

У листопаді наглядовий орган ЄС у сфері лікарських засобів схвалив щеплення Pfizer-BioNTech для дітей у віці від 5 до 11 років - у цій групі один з найвищих рівнів інфікування на всьому континенті. Вакцина вводиться в меншому дозуванні, ніж щеплення Pfizer для дітей старше 12 років.

У Данії, де спостерігається зростання числа випадків зараження "Омікроном", і в деяких регіонах Австрії вже в листопаді почали пропонувати щеплення дітям молодшого віку.

Читайте такожВ Італії набула чинності обовязкова ковід-вакцинація для людей низькі професій

Якоб Маске, берлінський лікар і представник Асоціації педіатрів Німеччини, назвав дитячу імунізацію "маленькою шестерінкою" в боротьбі проти коронавірусу, оскільки діти у віці від 5 до 11 років становлять лише близько 3% населення Німеччини.

Деякі міста Німеччини планують щеплювати дітей в музеях і зоопарках, в інших збираються створити мобільні бригади вакцинації за межами шкіл.

Іспанія, в якій один з найвищих показників вакцинації проти COVID-19 в Європі, заявила, що починає кампанію імунізації дітей у віці від 5 до 11 років - в цю вікову групу потрапляє приблизно 3,3 млн осіб. Опитування громадської думки в країні показують, що 74% батьків дітей у віці від 5 до 11 років хотіли б, щоб їх дітям зробили щеплення.

Ряд європейських країн запустять аналогічні кампанії з вакцинації в найближчі дні, в тому числі Італія, Португалія, Польща, країни Балтії і Чехія і Кіпр.

У Франції вакцинація схвалена тільки для дітей у віці від 5 до 11 років, схильних до ризику розвитку серйозного захворювання, але уряд заявив, що розглядає можливість поширення вакцинації на всіх дітей на добровільній основі.

Бельгія очікує рекомендації свого національного органу охорони здоров'я-швидше за все, це відбудеться вже в новому році.

У Швейцарії медичне агентство схвалило вакцинацію дітей, але сама кампанія, ймовірно, почнеться тільки на початку січня.

Британські регулюючі органи все ще розглядають це питання, і рішення, ймовірно, буде прийнято до Різдва. 

Як повідомляв УНІАН, 27 жовтня в Україні дозволили щеплювати від COVID-19 всіх дітей від 12 років, а не тільки тих, хто належить до груп ризику, як було раніше.  Щоб вакцинувати дитину з собою батькам треба мати свої документи і свідоцтво про народження дитини. Наказом МОЗ від 17 липня затверджено рекомендації по можливості вакцинації дітей віком від 12 років вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.