Результат дослыдження слід інтерпретувати з обережністю / фото REUTERS

Новий штам коронавірусу "Омікрон" розмножується в зразках тканин, взятих із бронхів, приблизно в 70 разів швидше, ніж попередні варіанти, в тому числі "Дельта".

Ця особливість цього варіанту може сприяти більш швидкому поширенню від людини до людини, свідчать результати дослідження вчених із Університету Гонконгу, пишуть The Guardian і Reuters.

Дослідження також виявило, що новий варіант коронавірусу зростав у 10 разів повільніше в легеневій тканині, що, за словами авторів дослідження, може бути показником менш тяжкого перебігу захворювання.

Відео дня

Початкові дані були отримані в результаті експериментів із використанням зразків легеневої тканини, взятих у пацієнтів під час операції. За 24 години штам "Омікрон" повторювався приблизно в 70 разів більше, ніж "Дельта" та оригінальний варіант коронавірусу. Хоча бронхи не є верхніми дихальними системами, вчені стверджують, що це може призвести до більшого вірусовиділення в людини й легшої передачі інфекції.

Зазначається, що офіційний звіт про результати перебуває на експертній оцінці для публікації та не був випущений дослідною групою.

Керівник групи вчених Майкл Чан Чі-Вай зазначив, що результат слід інтерпретувати з обережністю, оскільки важке захворювання визначається не тільки тим, як швидко реплікується вірус, але й імунною відповіддю людини.

"Заражаючи набагато більше людей, дуже заразний вірус може спричинити більш тяжке захворювання та смерть, навіть якщо сам вірус може бути менш патогенним", - сказав Чан Чі-Вай. "Тому разом із нашими нещодавніми дослідженнями, які показують, що варіант "Омікрон" може бути частково стійким до імунітету від вакцин та минулої інфекції, загальна загроза від цього штаму, імовірно, буде дуже значною", - додав він.

Читайте такожВ Оксфорді заявили, що симптоми "Омікрону" можуть відрізнятися від інших штамів

За словами дослідників, структурна модель того, як варіант "Омікрон взаємодіє з клітинами й антитілами, проливає світло на його поведінку та допоможе в розробці нейтралізуючих антитіл.

Новий штам коронавірусу: Омікрон

Як повідомляв УНІАН, новий варіант коронавірусу B.1.1.529 вперше виявлено в Південній Африці 24 листопада.

Всесвітня організація охорони здоров'я назвала новий штам коронавірусу грецькою літерою "омікрон". В організації підкреслили, що новий штам має велику кількість мутацій, деякі з яких викликають занепокоєння. "Попередні дані свідчать про підвищений ризик повторного зараження цим варіантом у порівнянні з іншими, що викликає занепокоєння", - зазначили в ВООЗ.

У ВООЗ також заявили про стурбованість у зв'язку з поширенням нового штаму коронавірусу "Омікрон". Там очікують, що кількість важких випадків і смертей незабаром збільшиться. Раніше організація попередньо назвала цей штам менш небезпечним, ніж "Дельта".

Експерти вважають, що новий штам може бути в шість разів заразніший за штам "Дельта".

14 грудня Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебреісус заявив, що штам коронавірусу "Омікрон" виявили вже в 77 країнах. На його думку, "Омікрон" може бути присутнім і в інших країнах, навіть якщо ще не виявлений.

Вас також можуть зацікавити новини