Нацполіція відкрила  кримінальне провадження через ранкові обшуки в Криму / фото УНІАН

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження через ранкові обшуки сьогодні в окупованому Криму.

Як повідомляє прес-служба прокуратури АР Крим, головне управління Нацполіції в Криму та м.Севастополі розпочало кримінальне провадження за фактом проведення незаконних обшуків в Сімферопольському, Алуштинському та Білогірському районах окупованого півострова.

Кримінальне провадження відкрили за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 162 Кримінального кодексу України (порушення недоторканості житла).

Відео дня

Читайте такожВ окупованому Криму російські силовики здійснюють масові обшуки, є затримані (фото)

Крім того, зазначили у прокуратурі, у разі підтвердження інформації про затримання осіб, в помешканні яких проводилися незаконні обшуки, діям так званих правоохоронців буде надано додаткову правову оцінку.

Як повідомляв УНІАН, вночі 10 червня дорогою до Ростова-на-Дону на судове засідання в одній зі "справ "Хізб ут-Тахрір" був затриманий Енвер Омеров. Після цього в будинку його сина Різи, а також ряду активістів і родичів фігурантів "справ Хізб ут-Тахрір" російські силовики провели обшуки.

За даними громадського об'єднання "Кримська солідарність", в результаті обшуків затримали ще сімох кримських татар, їм закидають участь або організацію забороненої в РФ "Хізб ут-Тахрір" (ч. 1 або ч. 2 ст. 205.5 КК РФ).

Після окупації Криму Росією на півострові почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із міжнародною ісламською політичною організацією "Хізб ут-Тахрір".

Представники "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й заявляють, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши до списку 15 об'єднань, названих "терористичними". Цю заборону Москва поширює й на територію Криму.

В Україні діяльність "Хізб ут-Тахрір" не заборонена.