В ЄС очікують, що всі незаконно затримані українці будуть звільнені без затримки / фото УНІАН

Європейський Союз не визнає російського законодавства в окупованому Криму і Севастополі та очікує негайного звільнення незаконно затриманих під час обшуків 23 кримських татар.

Про це йдеться у заяві речника Європейської служби зовнішніх зв'язків, що оприлюднена на сайті служби.

У заяві нагадується про рішення так званого «суду» в Криму арештувати до 15 травня всіх 23 кримських татар, затриманих 27 і 28 березня.

Відео дня

«Їх звинувачують у приналежності до організації «Хізб ут-Тахрір», що заборонена в Росії, але не в Україні. Європейський Союз не визнає російського законодавства в Криму і Севастополі та очікує, що всі незаконно затримані українці без зволікань будуть звільнені», - наголошується у заяві.

У ЄС підкреслили, що нещодавні затримання та обшуки у приватних будинках є атакою на кримських татар, правозахисників і громадян, які мирно виступали проти анексії Росією Кримського півострова.

«Такі дії підтверджують інформацію, що міститься у доповіді верховного комісара ООН з прав людини, в якій сказано, що «кримські татари продовжують страждати від поліцейських рейдів і переслідуватись за тероризмом і злочини, пов'язаними з екстремізмом, з порушенням стандартів прав людини», - сказано у заяві.

Також повідомляється, що Євросоюз очікує від РФ припинення таких дій і вжиття всіх необхідних заходів для дотримання прав людини та основних свобод у Криму.

Читайте такожМісцезнаходження 23 заарештованих напередодні кримських татар невідоме - адвокат

Як повідомляв УНІАН, 27 березня в окупованому Криму проводилися обшуки щонайменше в 25 будинках кримських татар, у тому числі активістів громадського об'єднання «Кримська солідарність». Окупанти затримали 20 осіб, затриманих вивезли до ФСБ в окупованому Сімферополі.

Проти затриманих порушено справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації).

28 березня стало відомо, що в Ростові-на-Дону затримали ще трьох кримських татар, у будинках яких напередодні також проводили обшуки.

Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя до 15 травня заарештував усіх 23 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 і 28 березня за підозрою в причетності до діяльності забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». Діяльність «Хізб ут-Тахрір» в Україні не заборонена.