Верховна Рада в 2019 році прийняла закон про «Спліт» \ фото УНІАН

Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект, який передбачає внесення низки змін в діючий ринок страхових послуг для його осучаснення і вдосконалення.

За законопроект «Про страхування» (№5315) проголосували 246 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Як пояснила, доповідаючи по законопроекту, один з його авторів - депутат від «Слуги народу» Ірина Аллахвердієва, документ унормовує діяльність страховиків за договорами страхування, посередників і взаємодію зі споживачами.

Відео дня

«Законопроект також дасть змогу Національному банку перейти від ліцензування за видами страхування до ліцензування за класами страхування», - сказала вона.

Читайте такожНБУ обрав голову нового департаменту з нагляду за страховим ринком

Згідно з текстом законопроекту, документ робить більш жорсткими вимоги до забезпечення платоспроможності страховиків, пропонує диференційований підхід до оцінки платоспроможності компаній залежно від їх обсягів діяльності і ризикованості операцій, а також від видів страхування, по яких здійснюється діяльність.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, головна мета документа, щоб на страховому ринку працювали прозорі ефективні компанії, які не піддають своїх клієнтів ризикам невиплати відшкодування.

Верховна Рада в 2019 році ухвалила закон про «спліт». Відповідно до закону, нагляд і регулювання ринку близько 1900 небанківських фінустанов, серед яких страхові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди й інші фінансові компанії, з 1 липня 2020 року перейшли до Національного банку України, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку займається регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.

Вас також можуть зацікавити новини