Рада схвалила законопроект про правове регулювання агрострахування / фото УНІАН

Верховна Рада в ході позачергового засідання схвалила ухвалення за основу законопроекту про вдосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою.

За відповідний законопроект №5104 проголосували 286 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Як зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Висоцький, законопроект підтримає аграріїв у боротьбі з форс-мажором, а також допоможе розвинути аграрний сектор економіки.

Відео дня

Читайте такожУряд схвалив законопроект про агрострахування

"У 2012 році було створено аграрний страховий пул, який змушував усіх платити певні платежі. Цей законопроект ліквідує це ганебне явище. Друге - у 2000-х роках було багато програм держпідтримки, було страхування, але коли виникав форс-мажор, виплати не виконувалися, відповідно, довіру до страхових компаній було втрачено. Цей законопроект чітко визначає критерії та вимоги до страхових компаній, які необхідно виконати, щоб отримати державну підтримку", - сказав він.

Також Висоцький зазначив, що даний законопроект чітко визначає об'єкти страхування і уточнює повноваження Національного банку України, який визначений уповноваженим органом.

Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев додав, що законопроект спрямований на пожвавлення механізму страхування з державною допомогою ризиків сільськогосподарських товаровиробників.

"Закон передбачає надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для страхування сільськогосподарської продукції. Учасники ринку страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою визначаються цим законом, а також визначаються їх права і обов'язки. Визначаються об'єкти страхування, страхові продукти, страхові ризики, страхові випадки, а також інформаційне забезпечення страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою", - сказав він.

Також Гетманцев наголосив, що законопроектом пропонується скасувати страхування сільськогосподарської продукції через аграрний страховий пул.

Агрострахування в Україні

  • За даними "Аграрного союзу України", втрати сільгоспвиробників України через посуху і заморозки у 2020 році можуть сягнути 118 млрд грн.
  • У 2017 році Міністерство аграрної політики і продовольства планувало розробити механізм страхування сільгоспвиробників від стихійних явищ. Однак до цього часу цього не зроблено. Так, у програмі державної підтримки АПК на 2019 і 2020 роки такий напрямок відсутній.