НБУ та Мінекономіки представили нову модель агрострахування / REUTERS

Представники Національного банку та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства представили законопроект, який вносить зміни до законодавства про агрострахування.

Читайте такожСтрахова медицина в Україні: стало відомо, що покриватиме і коли запрацює

Як повідомив міністр економіки Ігор Петрашко в ході презентації, яка пройшла в НБУ, законопроект поданий на обговорення міністерств і після схвалення буде переданий на голосування у Верховну Раду.

Відео дня

"Гостра потреба врегулювати механізми агрострахування посилилася з посухою в поточному році й неможливістю агрокомпаній скористатися продуктами страхування й убезпечити себе від ризиків. Чинні закони про агрострахування не працювали, тому спільними силами були напрацьовані зміни, які дозволять українським фермерам користуватися тими інструментами, які існують у всьому світі", - сказав Петрашко.

Що змінює новий документ

Зокрема, документ скасовує Положення про страхування сільськогосподарської продукції через Аграрний страховий пул, який був створений у 2012 році, але не довів свою ефективність. Крім того, НБУ отримає повноваження з нагляду за агрострахуванням.

"Ідея проста: чітко встановлюються правила, держава визначає перелік продуктів, які страхує, встановлює максимальний тариф і максимальну частку покриття – наприклад, 50%, і озвучує виділений бюджет", - сказав в ході презентації заступник міністра Тарас Висоцький.

Коли запустять агрострахування

За його словами, страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою буде впроваджуватися вже з 2021 року. На ці потреби міністерство планує виділити 672 мільйони гривень - це не надто велика сума, але для старту цього буде достатньо, оскільки ринок ще не розкручений. Він додав, що в наступні роки обсяг держпідтримки буде збільшено.

Представники НБУ і Мінекономіки відзначили, що агрострахування з держпідтримкою не виключає існування приватного страхування, яке повинно почати швидше розвиватися паралельно з державним.

Своєю чергою, заступник голови НБУ Катерина Рожкова зазначила, що НБУ пропрацював основні положення законопроекту зі страховим ринком, щоб розсіяти побоювання страхових компаній щодо страхування такої ризикованої галузі, як агросектор.

"До того ж це позитивно позначиться на кредитуванні, оскільки знизить ризики банків і можна буде говорити про зниження процентної ставки", - додала вона.

Що цьому передувало

  • У 2017 році Міністерство аграрної політики та продовольства України планувало розробити механізм страхування сільгоспвиробників від стихійних явищ. Однак досі це не було зроблено. Так, у Програмі державної підтримки АПК на 2019 і 2020 роки такий напрям був відсутній.
  • За даними "Аграрного союзу України", втрати сільгоспвиробників України через посуху та заморозки у 2020 році можуть сягнути 118 мільярдів гривень.