Березовий сік коли збирати / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Освіжаючий і цілющий березовий сік в Україні починають збирати з початком потепління. Цей чарівний напій багатий на вітаміни, чудово бадьорить і не містить жодних шкідливих добавок. Ми розповімо, коли збирають березовий сік, щоб він був смачним, і як надовго зберегти його свіжим.

Коли збирати березовий сік

Час збору березового соку залежить від широти та погодних умов. У більшості областей України добувати напій можна з кінця березня і протягом усього квітня. Орієнтуйтеся на зовнішній вигляд дерева. Ідеальний час - коли бруньки вже набрякли, але листя ще не розпустилося. Якщо береза позеленіла, то її сік може гірчити.

Що стосується часу доби, то березовий сік рекомендується збирати з обіду до заходу сонця. Бажано підібрати для цього сонячний день, коли рух соку найактивніший.

Відео дня

Не можна збирати сік, якщо:

  • береза молода або тонка;
  • з одного дерева зібрали понад 3 літри;
  • рослина хвора, заражена;
  • дерево росте біля траси або заводу, у природоохоронній зоні, на приватній ділянці.

Під час збору соку дуже важливо не нашкодити дереву. Не забувайте, що сік потрібен для нормального росту берези.

Як збирати березовий сік

Для збору соку використовуйте шуруповерт або дриль із тонким свердлом. Зробіть невеликий отвір у корі. Якщо діаметр дерева більше 40 см, то можна зробити два отвори.

У місце надрізу вставте трубочку або залізний жолоб, а також ємність для збору соку. З одного дерева рекомендується добувати не більше 2-3 літрів напою. Після збору закрийте ранку мохом, господарським милом або садовим варом.

Коли збирати березовий сік в Україні / фото ua.depositphotos.com

Як зберегти березовий сік

Зібраний сік зберігайте в холодильнику не більше трьох днів. Однак продукт цей швидко псується, а пити більше склянки на день не рекомендується. Тому зберегти свіжим велику кількість напою не вийде.

Щоб напій зберігався місяцями, закрийте березовий сік на зиму. Це не тільки подовжить свіжість, а й поліпшить його смакові якості. Напій також можна заморозити морозилці в пластикових пляшках.

Раніше ми писали, кому потрібно пити березовий сік, а в яких випадках напій може нашкодити здоров'ю.

Вас також можуть зацікавити новини: