Якщо на кухні закінчився розпушувач - є кілька варіантів його заміни в тісті.
Розпушувач - дуже важливий компонент у випічці, який робить тісто пористим і ніжним. Якщо його не додавати, то виріб стане "гумовим" і твердим. Однак бувають випадки, коли цей корисний порошок закінчується в найпотрібніший момент. Дізнайтеся, чим можна замінити розпушувач без різниці для смаку випічки.
Сода входить до складу магазинного розпушувача, тому нею можна повністю замінити порошок. Для її активації потрібна кислота. Тому соду бажано додавати в ті вироби, де є кислі продукти - сметана, кефір, ягоди, лимонний сік, варення з кислих фруктів.
Якщо ж тісто некисле, то в тісто одночасно додають соду і лимонну кислоту. Але не потрібно гасити соду оцтом - це кулінарний міф. 1 чайна ложка розпушувача замінюється 1/3 ложки соди і 2/3 ложки кислоти. Раніше ми докладно розповідали, чим відрізняються сода і розпушувач у тісті та як їх застосовувати.
Пам'ятайте, що соду кладуть у тісто відразу перед випіканням. Не можна додавати цей інгредієнт без кислої добавки, інакше в тісті з'явиться неприємний "содовий" присмак.
Є види випічки, де взагалі не застосовують розпушувач. Це кондитерські вироби, в які додають збиті яйця, вершки та масло. Під час збивання такі продукти наповнюються бульбашками повітря і тісто стає повітряним. Також розпушувач не додають у бісквіти.
Є кілька варіантів, чим замінити розпушувач крім соди.
Також обійтися без порошку можна у виробах, де застосовується біологічний спосіб розпушення (тобто за допомогою живих організмів). Це випічка на дріжджах і кефірі.