Сода або розпушувач - що краще / фото depositphotos.com

Сода і розпушувач для тіста служать одній меті - роблять тісто повітряним, піднімають його при запіканні і роблять структуру легшою. Але не завжди ці інгредієнти є взаємозамінними.

Любителям випічки буде корисно знати, в яких випадках в тісто додають розпушувач, а коли - соду. Тоді неприємні сюрпризи в готуванні і проблеми з тістом вам не загрожують.

В яке тісто додають соду

Дія соди в випічці заснована на простій хімічній реакції. Луг в складі соди вступає в реакцію з кислими компонентами і виділяє бульбашки повітря. Тісто стає повітряним і швидко піднімається при готуванні.

Відео дня

Тому щоб сода правильно подіяла, в тісті повинні бути кислі інгредієнти: лимонний сік, кефір, кисле молоко, ягідний сік, сметана і т.п. Дуже повітряними і легкими з содою виходять млинці на кислому молоці або оладки. А ось в пісних варениках сода абсолютно ні до чого.

Чи потрібно гасити соду оцтом

Багато господинь від своїх мам і бабусь знають, що соду для хімічної реакції потрібно гасити оцтом. Але так робити не потрібно. Якщо погасити соду ще в ложці, то бульбашки повітря виділяться не в тісто, а просто лопнуть в ложці. Замість гасіння просто змішайте соду в тісті з кислими інгредієнтами.

Коли потрібно додавати розпушувач в тісто

До складу розпушувача входить борошно, сода і кислий компонент, з якою сода реагує. Розпушувач ми додаємо в тісто в тому випадку, якщо кислі компоненти не використовуються. З ним виходять хороші бісквіти і печиво. Він може не спрацювати в тому випадку, якщо довго зберігався відкритим і в нього потрапила волога. Тому інгредієнт краще купувати в маленьких пакетиках. 

Розпушувач вступає в реакцію відразу після додавання рідких інгредієнтів. Тому вироби з розпушувачем рекомендується відразу відправляти в духовку, поки реакція не закінчилася.

Вас також можуть зацікавити новини: