Четвергова сіль - як зробити / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

На Страсній седмиці за народними звичаями заведено готувати так звану четвергову, або чорну сіль. Вважають, що вона наділена сильною енергетикою, є потужним оберегом і має лікувальні властивості. Розповідаємо, як робиться четвергова сіль і коли її готувати.

Що таке четвергова сіль

Четвергова сіль - це сіль, приготована в Чистий четвер напередодні Великодня, звідси і пішла її назва. У народі таку сіль наділяють особливими властивостями і використовують як оберіг, так само як освячені гілочки верби.

Четвергова сіль - як робити

За старих часів четвергову сіль готували в печі. Сучасні господині роблять її в духовці або просто на сковороді.

Відео дня

Четвергова сіль - рецепт

Для приготування беруть просто сіль, або ж додають до неї борошно та лікарські трави:

  • кам'яна сіль - 1 кг;
  • борошно - 12 ст. л.;
  • лікарські трави (наприклад, календула, полин, м'ята, шавлія чи інші) - по дрібці.

Сіль (або сіль із борошном і травами) висипають на суху сковорідку і тримають на повільному вогні, помішуючи і читаючи молитву "Отче наш". Роблять це доти, доки сіль не почорніє. За таким самим принципом готують її і в духовці.

Четвергова сіль 2024 - коли готувати

Четвергову сіль готують у ніч із середи на Чистий четвер або в четвер уранці. Деякі господині роблять це після того, як приберуть будинок - головне, встигнути до заходу сонця.

Чистий четвер у 2024 році випадає на 2 травня.

Четвергова сіль - застосування

Готову четвергову сіль фасують по мішечках або пакетиках і освячують у великодньому кошику.

Вважається, що чорна сіль здатна позбавляти від хвороб, пристріту та недобрих намірів. Її використовують як оберіг протягом усього року: солять їжу, носять із собою в мішечку, кладуть у ліжечко маленьким дітям.

Є також і особливий ритуал із четверговою сіллю, за допомогою якого виганяють із хати зло: для цього її потроху насипають у кутах оселі, а потім збирають і закопують деінде, викидати в сміття - не можна.

Вас також можуть зацікавити новини: