Чистий четвер - традиції дня, прикмети та заборони / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Чистий четвер перед Великоднем - четвертий день Страсної седмиці, який ще називають Великий четвер. Цього дня зазвичай починаються приготування до великоднього застілля - печуть паски, фарбують яйця. Що ще важливо зробити і що не можна робити в Чистий четвер, а також про народні традиції та прикмети - розповідаємо в матеріалі.

Що таке Чистий четвер

Великий, або Чистий четвер - це, як уже говорили, четвертий день Страсного тижня. Цього дня згадують, як під час Таємної вечері Христос встановив таїнство святого причастя (євхаристію) - дав апостолам хліб і вино і сказав: "Це є тіло Моє і це є кров Моя". Потім по черзі омив ноги всім учням. На той час Спаситель уже знав, що буде, і сказав, що один із присутніх незабаром зрадить його. Коли всі разом пішли в Гетсиманський сад помолитися, там його зрадив Іуда Іскаріот - за 30 срібняків.

Чистий четвер для вірян - це символ повного духовного і фізичного очищення. Омивши ноги своїм учням, Ісус показав їм приклад смирення істинного християнина і братньої любові. Звідси пішла і назва дня.

Відео дня

Коли Чистий четвер у 2024 році

У 2024 році Страсний тиждень перед Великоднем триватиме з 29 квітня по 4 травня. Великий четвер на цьому тижні випадає 2 травня.

Що можна робити в Чистий четвер

У Великий четвер заведено сходити на службу до церкви - сповідатися і причаститися. Запалену свічку з храму несуть додому, намагаючись не погасити її дорогою - якщо вірити старовинним прикметам, вона захистить дім від пожеж, а сім'ю - від хвороб.

Також цього дня заведено готуватися до Великодня - пекти паски і фарбувати яйця, робити прибирання в домі та очищати тіло.

Коли купатися в Чистий четвер? За давньою традицією скупатися потрібно до сходу сонця - щоб символічно змити з себе гріхи, які накопичилися за рік.

Готується цього дня і так звана четвергова сіль, або чорна сіль, яка за повір'ями має цілющі властивості. Для цього в ніч із середи на четвер звичайну сіль прожарюють у печі - поки сіль не стане чорною, а потім освячують її в церкві.

Четверговою сіллю солять крашанки, її вживають протягом року від хвороб, використовують як розтирання для хворих місць, додають до корму хворим тваринам, а ще зашивають у ладанки та носять із собою.

Чистий четвер - що не можна робити

У цей день, як і в будь-який інший на Страсному тижні, не можна:

  • ображатися, сваритися, злитися;
  • порушувати піст, веселитися;
  • святкувати весілля, дні народження.
  • займатися важкою фізичною працею (повсякденними справами можна).

Вважається, що в четвер потрібно закінчити всі господарські справи, а в п'ятницю і суботу займатися ними не варто - "пил може потрапити в очі Ісусу".

Погана прикмета у Великий четвер - віддавати що-небудь із дому, разом із цим можна віддати спокій і достаток.

Прикмети на Чистий четвер

Існують і народні звичаї та прикмети цього дня:

  • у Чистий четвер потрібно під час генерального прибирання винести з дому все сміття і мотлох - так позбудешся всього поганого;
  • хороші речі, якими не користувалися рік, потрібно віддати тому, кому вони потрібніші - добро повернеться сторицею;
  • якщо вмитися в Чистий четвер водою зі срібною монеткою або ложкою - матимеш міцне здоров'я і красу;
  • якщо скупатися до сходу сонця - то привернеш у життя удачу.

За тим, які вийшли паски у Великий четвер, судили, яким буде рік до наступного Великодня: якщо випічка була пишною і смачною - добрий знак, на удачу, а якщо не вдалася - рік має бути складним.

Раніше ми розповідали, коли у 2024 році Страсний тиждень і значення кожного його дня.

Вас також можуть зацікавити новини: