УНІАН розповідає, як можна випрати в домашніх умовах м'які іграшки / фото ua.depositphotos.com

М'які іграшки незамінні в житті кожної дитини і навіть дорослого. Вони зберігають теплі спогади, є друзями, але час від часу потребують прання. Напевно, ви не раз задавалися питанням, як правильно це зробити і чи можна прати м'які іграшки в пральній машині.

Як правильно прати м'які іграшки в пральній машині

Догляд за м'якими іграшками - справа непроста. Вони часто набиваються пилом, там заводяться пилові кліщі, а якщо іграшки належать дітям, неминуча поява слідів фарб або навіть їжі. Розповідаємо, як можна випрати в домашніх умовах м'які іграшки.

По-перше, варто відзначити, що прати в машинці можна майже всі м'які іграшки. Головне, щоб в них не було електроніки (випрати ведмедика, що говорить, або іграшку з батарейками не вийде).

Відео дня

По-друге, перед тим, як відправити іграшку в барабан, потрібно визначитися з температурним режимом. Якщо ви шукаєте, як мити великі м'які іграшки в пральній машині, зверніть увагу на бірку. Іноді на них вказано потрібний температурний режим і метод прання. Пам'ятайте, що прати при 60 градусах можна не всі іграшки, хоча ця температура була б оптимальною для більш ефективної боротьби з бактеріями.

На жаль, на відміну від одягу, на бірках не завжди вказана інформація про те, як прати плюшеві іграшки в пральній машині. В такому випадку рекомендуємо обмежитися не сильно гарячою водою. Оптимальною буде температура в 30-40 градусів.

Важливо: прати іграшки необхідно тільки на делікатному режимі. Ні в якому разі не включайте віджимання, щоб іграшка не деформувалася або навіть порвалася. Сушити іграшки потрібно тільки вручну.

Як прати м'які іграшки вручну

Для початку, давайте розберемося, що краще прати вручну. Прати руками рекомендується:

  • іграшки з електронікою (музичні іграшки),
  • якщо іграшка розбирається по частинах,
  • якщо іграшка декорована дрібними деталями: намистинами, паєтками, блискітками і т.д,
  • іграшки з довгим ворсом,
  • іграшки з наповнювачем з тирси або вати,
  • якщо на пластикових деталях іграшки є фарба - під час прання вона "злізе". 

Ручне прання найчастіше проводиться з використанням господарського мила. Якщо його немає - можете скористатися звичайним шампунем або гелем для душу. Важливо відзначити, що порошок в цій справі - не ваш друг. Висока ймовірність, що ви не зможете виполоскати іграшку, вона піде розводами або навіть викличе шкірну реакцію.

Великі іграшки теж краще прати вручну. Для цього можна скористатися піною. Якщо іграшку прати не можна в силу її розмірів або інших обмежень, її можна пропилососити і обробити парою (вам знадобиться відпарювач).

Є також кілька нюансів в тому, як прати іграшки з синтепоном. Краще віддати перевагу ручному пранню. Якщо іграшка велика, радимо вийняти синтепон, розпоровши її по шву. Тоді іграшку можна випрати окремо, а синтепон - наприклад, в застебнутій на замок наволочці. Так він не зваляється в іграшці, і його можна буде легко висушити.

Як сушити м'які іграшки після прання

М'які іграшки потрібно сушити тільки вручну, а не в машинці. Ось кілька порад, як точно не можна це робити:

  • не сушіть іграшки на батареях,
  • не використовуйте для цього сушарку для рушників,
  • не залишайте іграшку під палючим сонцем - вона може вигоріти.

Після прання важливо висушити іграшку правильно, в іншому випадку вона може буквально згнити зсередини. До того ж, якщо її не досушити, вогкість всередині іграшки може призвести до вельми неприємних наслідків: появи всередині неї чорної цвілі, виникнення алергії або астми.

Радимо не віджимати іграшку, щоб її не зіпсувати. Замість цього загорніть її в рушник, періодично його змінюючи, поки більша частина вологи не вбереться. Після цього надайте іграшці форму. Сушити її варто або поставивши в добре провітрюваному місці, або на горизонтальній сушарці.

Вас також можуть зацікавити новини: