Чем мульчировать огород на зиму / фото fertilizerdaily.ru

Мульчуванням називають процес покриття грунту на тривалий період природними або хімічними матеріалами. Мульча затримує вологу та тепло у ґрунті, захищає рослини від шкідників та захворювань. Осіннє мульчування вважається найважливішим, адже землю потрібно захистити від заморозків. Називаємо найкращі матеріали для осіннього мульчування.

Опале листя

Якщо ви не знаєте, як використовувати опале листя з користю для ділянки – мульчуйте ним землю. Саме опале листя є мульчею для ґрунту в дикій природі. Такий матеріал збагачує ґрунт поживними речовинами та прискорює ріст рослин навесні. Домашню ділянку рекомендується застелити листям берези, вільхи, липи, клена. Листя повинне бути сухим при укладанні.

Підходить для мульчування плодових дерев та ягідних кущів. Не можна мульчувати листям овочеві грядки.

Відео дня

Хвойні голки

Хвоя – найкращий матеріал для мульчування квітів. Зберіть ялиновий або сосновий опад і щільно засипте ділянку хвоєю. Ялиновий шар захистить землю від заморозків та пересихання, а також запобігатиме появі хвороб. Зверніть увагу, що хвойні голки окислюють землю.

Підходить для полуниці, лохини, квітів, вічнозелених рослин та рослин, які люблять кислий ґрунт. Не підходить для рослин, які не люблять кислий ґрунт.

Солома

Мульча із соломи збагачує землю поживними речовинами та підвищують її плодордність. Солома захистить землю від заморозків та надовго збереже тепло. Мінус цього матеріалу в тому, що він приваблює гризунів.

Підійде для полуниці, озимої зелені, часнику, ожини, озимої картоплі та винограду. Не підійде для ділянок, де часто заводяться миші.

Чим мульувати землю на зиму / фото depositphotos.com

Тирса

Тирса є прекрасним добривом для будь-якого типу грунту, особливо в поєднанні з компостом. Вона збагачує корисними речовинами навіть дуже бідну землю та захищає ділянку від морозів. Якщо ви вирішили засипати ділянку тирсою, то ретельно просушіть її. Тирсу потрібно прибрати з ґрунту ранньою весною, оскільки після розкладання вона витягує азот з ґрунту.

Підходить для плодових дерев, ягідних кущів, винограду, цибулинних квітів та озимих овочів.

Компост

Компост вважається одним з кращих матеріалів для мульчування ґрунту, але він обов'язково має бути витриманим, віком не менше 2 років. Компост розкладають на ділянці шаром 5 см і зверху прикривають сіном або листям. Така мульча не лише удобрює ґрунт, а й захищає рослини від хвороб.

Підходить для овочевих озимих культур, винограду, фруктових дерев та ягідних кущів.

Торф

Торф підійде для мульчування ділянок із важким ґрунтом. Він покращує структуру землі, утримує вологу та стимулює весняне зростання рослин. Для мульчування можна використовувати тільки перехідний і низинний торф.

Підходить для посаджених на зиму овочів та зелені. Не можна мульчувати землю свіжим торфом.

Вас також можуть зацікавити новини: