Що робити з опалим листям / фото pixabay.com

В Україні розпочався сезон листопаду, але спалювати опале листя не варто. Це не тільки небезпечно і незаконно, але і не розумно. Адже опале листя дуже знадобиться вам на городі або в саду - воно наситить землю корисними речовинами і захистить від морозів. Зверніть увагу, що якщо листки заражені хворобами або комахами, то їх краще не використовувати.

Раніше ми писали, що робити з опалими яблуками восени.

Зробіть листовий перегній

Такий перегній можна використовувати як мульчу або підкислювати ним землю. Сам по собі перегній з опалого листя містить трохи корисних речовин, але він затримує вологу в землі і приваблює корисних дощових черв'яків.

Відео дня

Листя для перегною краще збирати у вологу погоду. Якщо на вулиці сухо, то змочіть листки водою. Наповніть листям садові мішки і щільно утрамбуйте. Проколіть мішок в декількох місцях, а верх залиште відкритим. Залиште мішок у вологому місці і приблизно через рік перегній буде готовий. Береза і клен розкладаються швидше.

Додайте в компост

Додайте опале листя в компостну купу і перемішайте, щоб зробити компост більш корисним і поживним. Такий компост можна використовувати як добриво.

Зробіть мульчування опалим листям

Згребіть листя на городню ділянку або в сад, і рівномірно покрийте грунт листям. Така мульча стримає ріст бур'янів, удобрить грунт і запобіжить вимиванню солей і мінералів з грунту. Також листям можна вкривати багаторічні квіти, такі як троянди і гортензії.

Використовуйте для посадки кімнатних квітів

Листя з листопадних дерев - чудова добавка в грунт для кімнатних квітів. Подрібніть листя з однорічними бур'янами, видаливши у бур'янів квітки і коріння. Таку суміш можна додавати в грунт для кімнатної розсади.

Удобріть газон

Якщо у вас є газон, то опале листя послужать для нього добрим природним добривом. Згребіть листя на газон і в суху погоду пройдіться по траві газонокосаркою зі знятим кошиком. Подрібнене листя з часом розкладеться на галявині, удобривши грунт і наповнивши його киснем.

Зробіть будинок для їжаків

Їжаки дуже корисні в господарстві - вони поїдають комах і гусениць, які шкодять культурним рослинам. Щоб привабити їжаків на ділянку, залиште велику купу листя біля паркану або на околиці саду. У цих купах можуть оселитися звірята.

Вас також можуть зацікавити новини: