Що не можна викидати в сміттєві баки - список / ua.depositphotos.com

Зважаючи на відсутність сміттєпроводу в багатоквартирних будинках українці виносять пакети з відходами на вулицю, викидаючи їх в спеціальні сміттєві баки. Виявляється, що далеко не всі предмети можна туди класти - УНІАН з'ясував, що не можна кидати в сміття і чим загрожує ігнорування заборони.

Що не можна викидати на смітник - список заборонених предметів

Мало хто знає, що не можна викидати разом з побутовими відходами певні речі, які несуть небезпеку для людини і навколишнього середовища. Обов'язково запам'ятайте цей перелік.

  • Розбиті градусники

Лікарі кажуть, що в одному ртутному градуснику міститься до 500 мг небезпечної речовини, яка, при порушенні цілісності оболонки (самого градусника), випаровується і осідає на поверхнях. Наслідки вдихання парів ртуті ви відчуєте не відразу, а набагато пізніше, тому якщо градусник розбився, не можна самостійно збирати його і нести на смітник - він буде отруйним для тих, хто виявиться поруч з баком. Для утилізації такого небезпечного предмета потрібно викликати ДСНС.

Відео дня
  • Прострочені медикаменти

Якщо ви, перебираючи домашню аптечку, знайшли кілька упаковок або пляшечок з препаратами, вже непотрібними, навіть не думайте викинути їх на смітник. Багато фармацевтичних препаратів своїм хімічним складом отруюють грунт і грунтові води, до того ж, дуже небезпечні для бездомних тварин. 

Безпечний варіант утилізації мед.препаратів - сходити в найближчу лікарню і попросити допомоги, медики допоможуть позбутися від фармацевтики без шкоди для навколишнього середовища.

  • Дезодоранти, освіжувачі повітря та інші аерозолі

Пляшка з-під такого побутового засобу може вибухнути в сміттєвому баці під тиском інших відходів. Це викличе загоряння, в результаті згорить цілий бак. Уникнути подібної ситуації можна, якщо повністю спустошити аерозольний флакон.

  • Електронні пристрої та побутову техніку

Виносити на смітник подібні гаджети не можна - в їх складі є шкідливі хімічні сполуки, які отруюють навколишнє середовище. Саме тому непотрібну техніку краще відносити в спеціальні пункти прийому - там її пустять на переробку.

Також утримайтеся від того щоб відправити на смітник люмінесцентну лампу - всередині неї знаходиться та ж ртуть, що і в градуснику (3-6 мг в одній компактній лампочці і до 50 мг - в лінійній). Якщо лампа в смітнику розіб'ється, ртуть випарується, отруюючи все навколо. Саме тому перегорілі і просто непотрібні екземпляри потрібно відносити в центри утилізації.

Чи можна викидати траву в сміттєвий контейнер

Власникам приватних будинків, які наводять порядок у себе на ділянці і в результаті генерального прибирання отримують величезну кількість листя, трави і гілок, категорично заборонено виносити все це "добро" на загальний смітник. Більш того, не можна і палити на відкритій місцевості, зате можна використовувати повторно, наприклад, в якості компосту. Якщо вже дуже хочеться позбутися, то є варіант - купити великий металевий бак з хорошими вогнетривкими властивостями, скласти туди траву і спалити так, щоб вогонь і дим не поширилися по всій території.

Чи можна викидати меблі на смітник

Для того щоб не помилитися в тому, що не можна викидати в сміттєві контейнери, а що можна, важливо розуміти класифікацію відходів. Існує поняття "великогабаритне сміття" - в рамках українського законодавства, його габарити перевищують 50х50х50 сантиметрів.

Тобто, якщо ваші меблі, віконні рами, двері, килими та інші речі досить масивні, вони вже відносяться до категорії великогабаритного сміття. Викидати такі предмети побуту в загальні контейнери не можна - потрібно складати поруч з баками, щоб потім комунальні служби їх забрали окремо від решти сміття.

Раніше ми говорили про те, які речі не можна викидати з дому за народними прикметами.

Вас також можуть зацікавити новини: