Краща суміш для птахів в годівницю / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

В Україну прийшли сильні січневі морози, які, на жаль, згубні для птахів. Орнітологи підрахували, що 9 синичок з 10 не переживають зиму. Кожна людина може поліпшити цю сумну статистику, повісивши у дворі або в парку ємність з кормом для пернатих. Ми розповімо, що треба покласти в годівницю, щоб допомогти птахам дожити до весни і при цьому не нашкодити їм.

Що покласти в годівницю для птахів

Якщо ви хочете підгодовувати птахів, то робити це рекомендується регулярно і в один і той же час. Пернаті гості швидко звикнуть до "розкладу" і вже чекатимуть вас біля годівниці. 

Ось чим варто наповнити годівниці для птахів взимку:

Відео дня
  • Насіння гарбуза, соняшнику, льону, конопель - найкращий варіант, чим годувати птахів взимку в годівниці. Насіння їдять всі птахи, але воно обов'язково має бути несолоне і не смажене.
  • Горіхи - арахіс, волоський горіх, лісовий горіх. Вони допомагають птахам набрати жирову масу. Як і насіння, горіхи не можна солити і смажити.
  • Несолоне сало - улюблені ласощі синичок, дятлів і дроздів, та й інші види можуть прилетіти на таке частування. Шматочки сала можна підвісити за нитку або нанизати на гілку. Для птахів це цінне джерело калорій.
  • Ягоди та фрукти приваблюють омелюхів, дроздів, шпаків, снігурів і зеленушок. Ягоди не повинні бути скислими (інакше пернаті сп'яніють), а фрукти рекомендується дрібно нарізати. Також можна покласти в ємність овочі, наприклад, натерті моркву, гарбуз і кабачок.
  • Кукурудза - ще одні улюблені пташині ласощі. Зерна варто потовкти, щоб їх було зручніше клювати навіть найдрібнішим мешканцям міста.
  • Варені яйця, шматочки вершкового масла і сир - хороша підгодівля для хижих і комахоїдних птахів, які взимку не можуть знайти їжу.

В одну годівницю рекомендується насипати різних продуктів потроху - тоді кожна пташка знайде собі частування до душі.

Які крупи можна птахам / фото ua.depositphotos.com

Яку крупу можна насипати в годівницю

З магазинних круп птахам можна дати пшеницю, овес, просо, не смажену (зелену) гречку, ячмінь. Багато птахів із задоволенням клюють вівсяні пластівці.

Що не можна класти в годівницю

Ні в якому разі не кладіть в пташину годівницю хліб, печиво та інші вироби з тіста. Для птахів така їжа не містить ніяких корисних речовин. Більше того - хліб навіть може вбити пернатих, якщо забродить в шлунку.

Не можна давати птахам смажені і солоні продукти, солодощі, гостру і смажену їжу. Також заборонено сипати в годівницю зіпсоване і запліснявіле зерно і горіхи.

Важливо знати, якою крупою не можна годувати птахів, щоб не нашкодити їхньому здоров'ю. Це пшоно, тобто очищене просо.  У ньому відсутні корисні для птахів речовини.

Також в годівницю не варто класти будь-яку варену крупу, інакше вона швидко замерзне на вулиці. Птахи просто не зможуть її розклювати.

Вас також можуть зацікавити новини: