Що потрібно вимикати з розетки на ніч / pixabay.com

Один із способів заощадити електрику - взяти собі за правило відключати на ніч з мережі техніку. Справа в тому, що деякі з приладів у вимкненому стані, але підключені до розетки, продовжують "з'їдати" достатньо електрики. Давайте розберемося, чи потрібно вимикати з розетки все на ніч, які прилади краще відключити та як економити електроенергію. 

Раніше ми вже розповідали, як економити світло вдома - прості та доступні поради.

Чи потрібно вимикати з розетки техніку на ніч - 7 приладів, які краще відключити 

  • Телевізор

Чи треба вимикати телевізор з розетки на ніч? Ми не звикли та й навіщо: досить просто погасити екран кнопкою на пульті. Втім, насправді так ми не вимикаємо телевізор, а просто переводимо його в режим очікування, до тих пір, поки хтось не висмикне вилку з розетки. Таким чином телевізор продовжує споживати енергію, небагато, але все ж. 

Відео дня
  • Зарядка для телефону

Багато хто ставить телефон на зарядку на ніч - це дуже зручно. І дуже даремно. Звичка залишати телефон в розетці на всю ніч недоцільно витрачає енергію. Але справа не тільки в цьому - нічна зарядка може нашкодити батареї смартфона, і вона врешті-решт перестане тримати заряд. 

  • Ноутбук

Якщо ваш ноутбук вночі відпочиває разом з вами, його слід вимикати з розетки. Це ж стосується і комп'ютера. Для чого, якщо він не працює? Все просто: навіть при 100%-ному заряді ноутбука або комп'ютера живлення від мережі не обривається повністю, а поновлюється кожен раз, як тільки рівень заряду трохи знижується. 

  • Роутер

Ще одне важливе питання: чи потрібно вимикати роутер з розетки на ніч? По суті, інтернет вночі не потрібен, тобто користі від включеного роутера немає, а електрику він споживає. Крім того, вимкнувши роутер на ніч з мережі, ви позбудетеся від його електромагнітного опромінення.

  • Мікрохвильовка, електрочайник, тостер 

Деякі кухонні прилади "з'їдають" багато енергії у вимкненому стані. Експерти радять на ніч відключати з мережі мікрохвильовки, електрочайники, блендери і тостери. Це правило стосується й іншої дрібної побутової техніки: фена, електричних бритв і зубних щіток - ставте їх на зарядку в міру необхідності.

  • Бойлер

Зараз з метою економії радять відключати бойлер навіть вдень, а вночі - тим паче. Адже бойлер продовжує працювати навіть коли ви спите і не користуєтеся ним: він підігріває воду, як тільки її температура трохи знижується. Разом з тим, прилад тримає температуру якийсь час, тому без гарячої води ви не залишитеся.

  • Обігрівач

Незамінна річ в холодну пору року, особливо в міжсезоння, коли відключають централізоване опалення, і потрібно підтримувати в приміщенні приємну температуру. Але майже всі обігрівачі споживають досить багато електроенергії. По можливості вимикайте ці електроприлади з розетки на ніч - не тільки з метою економії, а в першу чергу безпеки.

Крім усього, радять виймати з розеток на ніч настільні і підлогові лампи, а також подовжувачі - підключені через нього прилади теж витрачають енергію вночі, навіть якщо не використовуються.

Чи потрібно вимикати пральну машину з розетки?  Тут потрібно дотримати балансу між економією і безпекою. Вимикати пральні та посудомийні машини відразу після завершення роботи не завжди продуктивно - ці прилади, перебуваючи в режимі очікування, можуть виявити витік води.

Скільки електроенергії споживає телевізор та інші прилади у вимкненому стані

Сайт Державної інспекції з нагляду за енергетикою України розміщує дані про споживання електроенергії різними побутовими приладами:

  • телевізор споживає близько 1 кВт год на місяць;
  • музичний центр - в середньому 1 кВт год на місяць;
  • DVD-плеєр - 0,5 кВт год на місяць;
  • комп'ютер - 3,6 кВт год на місяць.

Загальне енергоспоживання побутових приладів в режимі очікування може досягати 350-400 кВт год на рік.

Вас також можуть зацікавити новини: