Як прибрати гіркоту в огірках - поради / фото УНІАН

Кукурбітацин - природне з'єднання, концентрація якого в огірках змінюється в залежності від умов зростання і розвитку культури. Високі температури руйнують його, тому гіркі огірки сміливо можна консервувати. У свіжих овочах оптимально знімати шкірку, щоб позбутися від гіркоти.

Є спосіб запобігти такій ситуації в принципі, тому УНІАН розповідає, як прибрати гіркоту з огірків в теплиці.

Раніше ми говорили про те, чим удобрити огірки для хорошого врожаю.

Відео дня

Чого не вистачає огіркам, якщо вони гіркі - причини

Як ми вже говорили, винуватець гіркоти в огірках - речовина кукурбітацин, яка накопичується в листі, а потім поширюється по всьому овочу. Ця речовина токсична, тому кілька століть тому люди вважали огірки отрутою і не вживали в їжу. Зараз концентрація кукурбітацину в даній культурі безпечна для здоров'я і впливає тільки на смак.

Причин для підвищення концентрації кукурбітацину в огірках може бути кілька:

  • недолік вологи;
  • спека;
  • різкі перепади температури на вулиці;
  • глинистий або піщаний грунт;
  • шкідники;
  • неправильно підібрані добрива.

Досвідчені городники вважають, що найчастіше гіркі огірки виростають з насіння гірких огірків, тому при посадці краще вибирати сорти, стійкі до гіркоти. Другий момент - важливо дотримуватися термінів посіву огірків. Якщо ви проігнорували ці правила і висадили культуру в невдалий день або при пекучому сонці, то, швидше за все, в результаті отримаєте гіркий урожай.

Боротися з гіркотою огірків, поки вони ростуть на грядці, можна - для цього поливайте урожай теплою водою в сонячний день, щоб уникнути перепадів температури. Також необхідно регулярно обробляти рослини, захищаючи їх від шкідників, і вносити потрібні добрива.

Чи можна їсти гіркі огірки і що з ними робити

Якщо ви купили овочі на ринку або в магазині, а вони виявилися гіркими, є можливість виправити ситуацію. Ображати шкірку і залиште тільки м'якоть - вона, як правило, не гірчить. Якщо правило порушено і огірок гіркий весь, то присипте м'якоть сіллю або замочуйте огірки 3 години в теплій воді. 

Будь-яка термічна обробка також позбавляє огірки від гіркоти, тому такі овочі можна використовувати для консервації або приготування страв. Деякі господині використовують "невдалі" огірки для косметичних процедур, роблячи з них маски і ванночки, перебиваючи блендером до консистенції пюре.

Вас також можуть зацікавити новини: