Як зберегти рибу на добу і довше / depositphotos.com

Купуючи рибу, далеко не завжди ми плануємо готувати її відразу - часто залишаємо "на потім", складаючи в холодильник або морозильну камеру. Через регулярні відключення світла з'явилася ще одна проблема - чи можна зберігати рибу у воді, наприклад, у ванній. УНІАН з'ясував, як зробити так, щоб куплений продукт не пропав і залишився свіжим.

Раніше ми говорили про те, як зберігати сире м'ясо без холодильника.

Як зберігати не очищену рибу і чи можна - розкриваємо секрети

Насправді, перед тим, як вибирати для риби те чи інше місце зберігання, продукт потрібно підготувати:

Відео дня
  • випатрати нутрощі - вони починають псуватися в першу чергу;
  • промити тушку під проточною водою - обов'язково змити бруд;
  • протерти рибу паперовими рушниками - прибрати вологу;
  • скласти в паперові пакети - не поліетилен, інакше риба "задихнеться".

Всі ці дії потрібно виконувати ретельно - недбалість призведе до швидкого псування продукту. Один з найважливіших етапів - обтирання тушки рушниками. Пам'ятайте - чим більше залишиться вологи - тим вище ймовірність, що риба протухне.

Як довго можна зберігати свіжу рибу в холодильнику - терміни і правила

Для того, щоб ваша апетитна рибка зберігалася якомога довше, знайдіть їй найхолодніше місце в холодильній камері. Ідеальний варіант, звичайно - це зберігати рибу на льоду. Так роблять в магазинах - ви можете використовувати крихту або крижані кубики. Достатньо лише знайти глибоку ємність, висипати в неї лід, зверху укласти рибу і засипати льодом.

Якщо такий варіант вам не підходить, то використовуйте верхню полицю холодильника - там прохолодніше всього. Загорніть рибу в паперовий пакет або обгортковий папір і залиште на верхній полиці. Альтернативний варіант - викласти рибу на посудину і обернути плівкою. Зберігати продукт можна 1-2 дні (у випадку з льодом термін збільшується до трьох днів).

Скільки можна зберігати рибу в морозилці - поради та лайфхаки

Шматок свіжої риби або її тушку можна заморозити, але робити цього не рекомендують. Справа в тому, що свіжа риба при заморожуванні в домашніх умовах втрачає величезну кількість поживних речовин. Незважаючи на всю потужність побутових морозильних камер, з промисловим заморожуванням вони, все-таки, не зрівняються.

Якщо вже довелося заморожувати, то робіть це правильно - очистіть рибу від нутрощів, промийте водою і обсушити рушниками. Потім розкладіть на деко і приберіть в морозилку на 3-5 годин. Після того, як риба замерзне, зніміть тушки з дека і перекладіть в пакет. До речі, цілком краще зберігати тільки невелику рибку - велику рекомендується нарізати шматками або обробити на філе. У стані заморозки риба може зберігатися від 3 до 12 місяців - в залежності від її сорту.

Як довго зберігати рибу без холодильника - перевірені методи

Якщо в силу будь-яких причин ви не можете або не хочете зберігати рибу в холодильнику (морозилці), її можна вберегти від псування іншими способами:

  • засолити - натерти рибу сіллю, викласти в таз, зверху щільно засипати сіллю, прибрати в прохолодне місце (термін зберігання - 4 доби);
  • засушити - засолити так, як зазначено вище, а потім розвісити на гачки в прохолодному місці (термін зберігання сушеної риби - до 90 днів).

Також рибні тушки можна замаринувати. Розріжте їх по хребту і щедро посипте сіллю. Далі оберніть в клапоть тканини, просочений оцтовим розчином (2 ч.л цукру на 0,5 л оцту) і поставте в прохолодне місце. Термін зберігання маринованої риби - 7-10 днів.

ВАЖЛИВО: незалежно від способу, який ви вибираєте, рибу потрібно випатрати і видалити зябра. До речі, деякі люди вважають, що рибу можна зберігати у воді - це не так. Мертва, вона в рідині розкладатиметься ще швидше, ніж без неї.

Вас також можуть зацікавити новини: