Вдома можна легко відмити решітки для барбекю / фото ua.depositphotos.com

Після приготування смачних страв завжди настає не найприємніший етап кулінарії - миття посуду, і готування на багатті або грилі не є винятком. Тому ми розповімо, як легко відмити решітки для барбекю, щоб вони завжди були в хорошому стані, і наступного разу ви могли без зайвих проблем знову смажити м'ясо й овочі.

Чим натерти решітку для гриля - нагар не з'явиться

Як і в будь-якій іншій справі, найкращий спосіб чогось уникнути - спробувати запобігти виникненню проблеми. І в нашому випадку це правило теж працює.

Щоб уникнути появи нагару, решітку для гриля слід натерти рослинною олією або шматочком сала перед приготуванням страв. Це повинно перешкодити їжі приставати до решітці й обгорати, і дозволить уникнути застосування додаткових зусиль при чищенні.

Відео дня
Можна купити засіб для чищення решітки гриль, а можна скористатися "дідівськими" методами / фото ua.depositphotos.com

Чим відмити нагар з решітки - прості способи

Є кілька способів, як очистити чавунну решітку для гриля (і з інших матеріалів теж):

  • розжарювання до високих температур;
  • замочити у воді;
  • почистити за допомогою підручних засобів;
  • використовувати засіб для чищення решітки гриль.

До речі, існують спеціальні металеві щіточки для цих цілей, і в незалежності від способу чищення рекомендуємо такою обзавестися. А у випадку з чавунними гратами, покритими емаллю (такі зазвичай використовуються в газових грилях) взагалі потрібно використовувати тільки їх. Адже інші металеві пристосування (той же ніж) можуть пошкодити емаль, що сильно зменшить термін служби решітки.

Щоб чистити решітку для гриля, обзаведіться спеціальною щіткою / фото ua.depositphotos.com

Один із способів чищення будь-якої решітки - розжарити її на вогні. Якщо мова про газовий гриль, тоді розігрійте його до сильного жару й залиште із закритою кришкою на якийсь час. 10-15 хвилин достатньо, щоб їжа, котра прилипла, "висушилася" до стану золи, і її легко можна було вичистити спеціальною металевою щіткою.

А якщо ви використовували звичайні решітки на багатті - такий спосіб теж підійде. Потримайте її на вогні ще раз (тільки без їжі, звісно ж), залишки харчів обгорять, і ви зможете легко їх зішкребти за допомогою щітки.

Щоб прибрати нагар з решітки, її можна розжарити на вогні / фото ua.depositphotos.com

Але коли розвести багаття вам уже нічим, та й газ у грилі скінчився, тоді відправте решітку у воду (або хоча б накрийте мокрим рушником). Нагар та інші забруднення розмокнуть, і ви зможете без особливих зусиль помити потім решітку.

До речі, головний лайфхак у всій цій історії полягає в тому, щоб починати чистку шампурів і решіток відразу після приготування страв. І не забувайте їх насухо витирати, щоб не з'являлася іржа.

Засіб для чищення решітки гриль з бабусиного блокнота

До підручних методів боротьби з нагаром можна віднести соду та лимон (або столовий оцет). Щоб приготувати розчин, візьміть:

  • склянку соди;
  • склянку води;
  • сік двох середніх лимонів.

Змішуємо всі інгредієнти, заливаємо решітку цим розчином і залишаємо на кілька годин (на ніч було б ідеально). Після цього протираємо її губкою, а залишки нагару зчищають за допомогою металевої щіточки.

Соду допустимо використовувати і без лимонного соку - просто насипте її на решітку, злегка змочіть водою і тріть губкою, поки та не заблищить.

Перед приготуванням натерти решітку для гриля можна рослинною олією або жиром / фото ua.depositphotos.com

Також окремо ефективний і оцет. Змішайте його з водою в пропорціях один до одного, нанесіть на решітку, залиште на 10-15 хвилин, а потім протріть.

Якщо ви тільки-тільки закінчили готувати, і гриль ще не охолов, можна використовувати цибулю. Розрізаємо навпіл і натираємо решітку. Її сік відносно легко розчинить жир. Але це варіант не допоможе для боротьби зі старими забрудненнями.

В якості альтернативи спробуйте залити решітку кока-колою. Ортофосфорна кислота в її складі добре бореться із забрудненнями, і раніше ми вже розповідали, як очистити кока-колою унітаз. Для гриля вона теж чудово підійде. Помістіть решітку в напій на дві години, після чого трохи потріть металевою щіткою і змийте водою.

Очистити чавунну решітку для газового гриля можна, включивши його "на максимум" / фото ua.depositphotos.com

І, наостанок, якщо ви не довіряєте "дідівським" методам, у магазинах можна купити засіб для чищення решітки гриль, і дотримуючись інструкції, почистити її від забруднень. Ціни на них різні, можна знайти і за 200 грн, і за 1200. Усе залежить від виробника, об'єму та матеріалу решітки.

Вас також можуть зацікавити новини: