Є кілька ефективних способів відучити кішку дерти меблі / фото ua.depositphotos.com

Існує кілька причин, чому коти починають дерти диван і стіни. І розібравшись в цих першопричинах, можна починати вирішувати питання, як відучити кішку дряпати шпалери і меблі.

Раніше ми вже давали кілька універсальних порад, як привчити кота до лотка й уберегти диван і капці.

Чому кішка дере шпалери

Коли кішка дере меблі або стіни, у цього є кілька причин. Одні суто фізіологічні, інші ж - психологічні та поведінкові.

Відео дня

В основі перших лежить природна потреба тварини в захисті себе й території. Кішці потрібні гострі кігті, а оскільки в квартирі немає природних "точилок", наприклад, дерев, у хід підуть інші предмети, що нагадують кішці про дику природу.

Ще до фізіологічних причин відносять боротьбу за територію - дряпаючи стіни або меблі, кіт залишає свій особистий запах, що сигналізує іншим тваринам, що "місце зайняте". Відбуватися таке може, якщо у вас, або навіть у сусідів, з'явиться інша тварина. І врешті-решт, сточування кігтів - це непогана гімнастика для котячого хребта.

У природі кішки точать кігті об дерева / фото ua.depositphotos.com

А ось до психологічних причин відноситься сильний стрес. До нього може призвести переїзд, поява в квартирі інших тварин, народження дитини, ремонт... Загалом, стресують кішки дай Боже! Також до психології відноситься й боротьба за територію.

Що стосується поведінкових причин, тут можна виділити три фактори:

  • Перший - звичка. Якщо кіт до того, як з'явився у вас, усе життя до цього дряпав шпалери, то чому б йому не продовжувати? Відучити від цієї звички може виявитися складніше, ніж виховати з нуля.
  • Другий - занадто рано кошеня відлучили від матері. Маля не встигло перейняти основи поведінки в світі, тож керуватиметься природними інстинктами.
  • Третій - та просто тому що. Образилася кішка на вас за щось, або вона просто у вус вас не ставить і любить спостерігати, як ви бігаєте, метушитеся навколо роздертих речей.

Так давайте спробуємо розібратися, як зробити так, щоб кішка не дерла шпалери і меблі.

Як відучити кішку дерти меблі і шпалери

Якщо кішка дере шпалери через фізіологічні причини, то марно лаяти її або карати. А якщо через психологічні - потрібно знизити або взагалі прибрати фактори, які впливають на поведінку тварини.

Найбазовіший спосіб відучити кішку дряпати шпалери і меблі - купити їй кігтеточку. Найбільш універсальними варіантами є вертикальні або кутові стовпчики з джутовим канатом. Також слід придивитися до кігтеточки, обшитої сизалевим волокном, яке найбільш схоже на текстуру деревини. Ще можна глянути на обшиті ковроліном предмети.

Кігтеточка повинна бути вище тварини, що стоїть на задніх лапках, і стійкою. Ставити її краще в місцях, які найбільше страждають від кігтів вашого улюбленця. Слід враховувати, якщо тварин в будинку кілька, у кожного має бути своя кігтеточка. Навіщо їм зайві стреси?

У кішки повинна бути своя кігтеточка / фото ua.depositphotos.com

Щоб кішка перестала дерти шпалери і переключилася на кігтеточку, потрібно показати їй, як цим користуватися - піднести тваринку й провести її лапкою по поверхні. Це потрібно буде повторити кілька разів. Також потрібно хвалити кота й давати смаколик, коли він точить кігті правильно. Привернути увагу кішки до кігтеточки також допоможуть прикліплений до неї шматок шпалер, або обробка спеціальним спреєм, наприклад, валеріанкою чи котячої м'ятою.

Якщо кішка дере меблі або стіни, і вперто не хоче користуватися кігтеточкою, варто спробувати обробити "заборонені" поверхні спеціальними засобами, які можна купити в зоомагазині. Цитрусові, чорний перець, полин - дуже неприємні аромати для кішок і, зазвичай, нормально сприймаються людиною. Також можна використовувати розведені у воді оцет або парфуми. Однак, таку обробку доведеться проводити дуже часто. І не варто робити це відразу в усіх місцях - зайвий стрес від неприємного для кішки запаху лише погіршить ситуацію.

Кішку можна спробувати дресирувати (якщо вона ще не видресирувала вас). Деякі породи кішок цілком нормально реагують на навчання, яке застосовують до собак. Але в більшості випадків дресирування полягає у формуванні в кішки негативних асоціацій. Як тільки улюбленець захоче подряпати шпалери або диван, можна голосно хлопнути долонями, бризнути в нього водою... Загалом, будь-яке неприємний, але безболісний вплив - через кілька разів вона запам'ятає. Аби не пригадала...

Більш радикальний спосіб відучити тварину дерти диван - постригти їй кігті. Якщо ви не впевнені, що зможете зробити це правильно - краще звернутися до фахівця. Робити цю процедуру слід двічі на місяць за допомогою кігтеріза. Відрізати потрібно тільки кінчик, якщо зачепити далі - піде кров.

Також існують спеціальні захисні ковпачки на кігті, зроблені з силікону, м'якого пластику або гуми. Спочатку вони не сподобаються тварині, але за кілька днів звикне. Їх потрібно орієнтовно раз на місяць міняти - вони самі відпадають, коли кіготь відросте. Але вони можуть відпасти по одному й раніше, так що доведеться постійно перевіряти, чи на місці вони. Варто враховувати, що в кішки може бути алергія на той же силікон, тому якщо є прояви - цей спосіб відучити кішку дерти меблі і стіни не допоможе.

Якщо кішка дере меблі - можна спробувати сформувати негативні асоціації, але обережно / фото ua.depositphotos.com

У будь-якому випадку, якщо кішка дере меблі, потрібно бути терплячим і послідовним, пробувати різні кігтеточки і бути акуратним із деякими методами. Що точно не можна робити, щоб змусити кота перестати дерти диван - застосовувати фізичний вплив - кішки не зрозуміють, чому їх покарали і перестануть довіряти своєму господареві. 

Вас також можуть зацікавити новини: