Як привчити кота до лотка / фото depositphotos.com

Кожен власник кота проходить через етап привчання тварини до лотка. У більшості випадків ця звичка виробляється швидко, адже кішки від природи дуже охайні і охоче мочаться в лоток. Але деякі улюбленці проявляють чималу впертість при привчанні до лотка. В такому випадку господарям потрібно запастися терпінням і пробувати різні поради, щоб домогтися успіху.

Поставте лоток у правильному місці

Котячий туалет повинен стояти в такому місці, щоб у кота завжди був до нього доступ. Більшість господарів ставлять лотки у вбиральні, і це непогане місце. Але двері в туалет в такому випадку закривати не можна. Не варто ставити лоток біля мисок з їжею і водою - коти не гадять там, де п'ють і їдять.

Розмістіть лоток подалі від їжі і покажіть його улюбленцеві. Віднесіть тварину до лотка після їжі і покопайте своїми пальцями наповнювач. Бажано втигнути в момент, коли кішка захоче сходити в туалет - вона сідає і починає копати лапами навколо себе. Рано чи пізно тварина зрозуміє, що потрібно робити з туалетом.

Відео дня

Експериментуйте з лотками і наповнювачами

Вибрати правильний наповнювач, який сподобається саме вашій кішці, дуже важливо для позитивного результату. Якщо кіт відмовляється ходити в лоток - можливо, справа саме в наповнювачі.

Найбільш універсальний матеріал, який подобається майже всім котам - деревний, але і з ним бувають винятки. Шар наповнювача повинен становити 3-5 см, щоб в ньому було зручно копати.

Іноді тварині може не сподобатися сам лоток. Деякі коти полюбляють ходити в високі і закриті лотки, іншим підійдуть будь-які варіанти. Особливо охайні коти вимагають два лотка для двох видів "справ". Якщо в будинку кілька котів - кожному потрібен індивідуальний туалет.

Постеліть газети або пелюшки

На початку привчання до лотка знайдіть місце в будинку, де найчастіше випорожнюється кіт. У цьому місці поставте лоток, а навколо нього з усіх боків постеліть кілька шарів газет чи пелюшок. Потім поступово прибирайте газети одну за одною, поки не залишиться один лоток. Коли улюбленець привчитися до лотка, переставте туалет в зручне для вас місце.

Обробіть місце, де випорожнився кіт

Якщо знайшли "сюрприз" в недозволеному місці - відразу проймийте місце мильною водою, щоб кіт знову не знайшов це місце по запаху. У цьому місці можна розбризкати апельсиновий аромат або покласти кірки апельсина - коти ненавидять запах цитрусових.

Покладіть в лоток серветку з сечею

Перед прибиранням акуратно вмочіть в калюжу сечі серветку і перенесіть на край лотка. Наступного разу кіт за своїм запахом знайде котячий туалет. Повторюйте процедуру кожен раз, поки тварина не привчиться до лотка.

Хваліть за успіхи і не карайте

Якщо кішка сходила в туалет в правильному місці - потрібно відразу ж похвалити її за успіх і дати щось смачне. Тоді у тварини виробиться позитивна асоціація з лотком. Важливо пригостити кота поки він ще не зійшов з лотка.

У разі "промаху" карати тварину марно. Кіт не зрозуміє, за що господар його лає, але може перестати довіряти людині і випорожнюватися в важкодоступних місцях.

Очистіть лоток, але не повністю

Якщо кішка успішно скористалася котячим туалетом - не варто викидати весь наповнювач і мити лоток. В туалеті повинен залишатися запах тварини - тоді їй буде простіше звикнути до лотка. Найкраще залишити в ємності третину використаного наповнювача і перемішати його з новим. Так в лотку залишиться знайомий коту запах.

А ось фекалії треба прибирати відразу, інакше кіт може гидувати і сходити в туалет в інше місце.

Мити лотки варто приблизно раз на тиждень засобом без сильного запаху.

Особливості привчання до лотка дорослих котів

Більшість наших порад підходять і для дорослих тварин. Якщо дорослий кіт вже користувався лотком - обов'язково запитайте у колишніх господарів, яким наповнювачем вони користувалися і де стояв туалет. Можна також попросити їх передати вам старий лоток кішки.

Вас також можуть зацікавити новини: