Коли копати картоплю 2022 / depositphotos.com

Всі городники починають копати картоплю в різний час - це залежить від сорту культури, погоди, графіка внесення підгодівлі і тд. Найчастіше, збирають урожай картоплі на початку вересня - цей час традиційно вважається найбільш вдалим. УНІАН розповість, коли копати картоплю в Україні і як це правильно робити.

Раніше ми говорили про те, як зберігати картоплю в погребі або квартирі.

Коли найкраще копати картоплю - важливі нюанси

Досвідчені садівники і городники знають, що занадто ранній або пізній збір врожаю може привести до його повної втрати. Справа в тому, що картоплю, яку викопали рано, потрібно вжити найближчим часом, інакше вона зіпсується. З тонкою шкіркою, вона схильна до будь-яких пошкоджень, тому, перебуваючи в погребі, буде гнити і покриватися цвіллю, заражаючи інші запаси.

Відео дня

Крім того, чим більше ви затягуєте зі збором врожаю, тим вище шанси переохолодження і відволоження бадилля. В таких умовах знайти кущі з картоплею швидко не вийде - доведеться діяти інтуїтивно. Головне правило - прибирати картоплю і закладати її на зберігання потрібно в суху погоду, інакше запаси згниють.

Коли потрібно збирати урожай картоплі - народні традиції

Серпень-вересень вважається найбільш вдалим часом для збору врожаю картоплі. До цього моменту бульби вже візьмуть всі необхідні їм речовини і будуть готові покинути родючий грунт. Для того, щоб зрозуміти, коли можна копати картоплю на зиму, дістаньте лопатою кілька бульб і подивіться на їх стан. Ви повинні побачити наступне:

  • шкірочка картоплі щільна і не відстає від коренеплоду;
  • сама картопля легко відділяється від бадилля;
  • бадилля сохне і жовтіє.

Якщо всі три ознаки присутні, то ви можете сміливо викопувати картоплю. Поки що думати про те, коли копати картоплю якщо бадилля зелене, не варто - урожай з цих посадок можна буде зібрати в другій половині вересня.

Як глибоко копати картоплю - поради та рекомендації

Підготовка до збору врожаю - не менш важливий процес, ніж саме викопування картоплі. За тиждень до години Х потрібно скосити і спалити бадилля, а в призначений день озброїтися вилами (лопату використовувати не варто, інакше попрощаєтеся зі спиною):

  • увіткнути вила в землю на відстані приблизно 15-20 сантиметрів від основи куща;
  • акуратно перевернути ними землю;
  • поворушити грунт з країв ямки; 
  • розділити картоплю на цілі і пошкоджені коренеплоди.

Викопану картоплю перед тим, як прибирати на зберігання, потрібно обсушити в тіні і перебрати, щоб видалити пошкоджені бульби. Потім скласти відібрані коренеплоди в ящики або мішки і залишити в прохолодному місці на тиждень - За цей час заражені екземпляри себе проявлять, а ми зможете позбутися від них.

Коли копати картоплю за місячним календарем у вересні

Астрологи і нумерологи стверджують, що найкраще копати картоплю 1-5, 7-12, 15-21, 23-26 і 29-30 вересня. Якщо ви будете враховувати цю інформацію і перераховані вище правила, то точно зможете зібрати багатий і якісний урожай на зиму.

Раніше ми складали докладний місячний посівний календар на вересень 2022 по днях, щоб ви знали, що можна і не можна робити в цьому місяці.

Вас також можуть зацікавити новини: