Чи можна замість цукру використовувати мед - поради / depositphotos.com

У бажанні схуднути або відмовитися від цукру на шляху до правильного харчування постає запитання, чим же замінити його. Найперша альтернатива, про яку згадає більшість із нас - мед. 

Раніше ми розповідали, чи можна їсти старий мед, а сьогодні поговоримо, чи можна замість цукру використовувати мед.

На українському ринку можна знайти практично будь-який мед, адже бджільництво у нашій країні досить розвинене. Серед найпопулярніших гречаний, акацієвий та липовий мед. Досить часто цими видами меду намагаються замінити цукор. Та, чи справді мед замість цукру - це корисно?

Відео дня

Що гірше мед чи цукор?

Нутриціологи підтверджують, що мед - корисна альтернатива цукру, але є нюанси. Схуднути, вживаючи замість цукру мед, навряд чи вийде. Річ у тім, що і мед, і цукор містять швидкі вуглеводи, отже калорійність їхня відрізняється не значно. 

До речі, інколи реалізатори можуть видавати перепалений цукор за мед. Будьте обережні та обирайте цей продукт прискіпливіше.

Мед у чай чи випічку - чи безпечно це

Досить часто ми додаємо мед замість цукру у випічці, або мед замість цукру в чай. А для багатьох це стало нормою. Втім, чи можна замінити цукор на мед у будь-якому випадку? Варто розібратися у складі меду.

Натуральний мед містить ферменти. Вони потрапляють із квіткових нектарів та слини бджілок. Саме завдяки цим ферментам мед настільки довго зберігається, адже вони блокують розмноження бактерій та грибків. Ферменти меду живуть тільки під час його зберігання у прохолодному місці без прямих сонячних променів. 

Під час термічної обробки ферменти меду руйнуються, натомість з'являється небезпечний канцероген. Процес запускається вже при +35°C. Тому для організму безпечно вживати мед, необроблений термічно. 

Вас також можуть зацікавити новини: