Коли прибирати помідори / фото depositphotos.com

В середині серпня на городніх ділянках і дачах збирають перші помідори, хоча більшість овочів дозрівають на початку вересня. УНІАН розповість, коли і як збирати помідори, щоб вони добре зберігалися, і чи можна зривати плоди зеленими.

Коли в Україні збирають помідори: приблизні терміни

Перші плоди помідорів можна зривати вже в середині серпня, як тільки вони стануть блідо-червоними або світло-жовтими (залежно від сорту). Зриваючи такі плоди, ви прискорите дозрівання інших томатів. Також потрібно зривати з кущів помідори з плямами або ознаками хвороби, щоб хвороба не поширилася.

Вдалий час збирання основного врожаю залежить від погоди. Перший "сигнал" до збору врожаю - серйозне похолодання. Як тільки температура вперше опуститься до + 10°, пора масово зривати плоди. Якщо ж в бабине літо затягнулося і заморозки не приходять - збирайте урожай, коли приблизно 80% томатів стануть червоними.

Відео дня

Чи можна зривати зелені помідори

Помідорам краще дати дозріти на кущі. Зривати помідори зеленими варто лише в крайньому разі, якщо є ризик втратити врожай. Наприклад, якщо очікуються затяжні дощі або кущі захворіли. Такі помідори після дозрівання будуть недостатньо солодкими з неповним набором вітамінів.

Щоб зелені помідори дозріли, розсипте їх в тепле і неосвітлене місце. Покладіть до них пару стиглих помідорів або жовтий банан. Для прискорення дозрівання можна накрити овочі ковдрою з натуральної тканини. Дозрілі томати відразу перекладіть в холодильник.

Як правильно збирати помідори з куща

Після того, як на вулиці похолодає, а помідори почнуть масово червоніти, їх збирають кожні 2-3 дні. Зривайте найбільш яскраво забарвлені плоди, а решту залиште дозрівати. Щоб помідори довше зберігалися після збору - залиште плодоніжки. Мити їх заздалегідь не потрібно.

Томати краще зривати в суху погоду, щоб вони не гнили, тому після дощу варто почекати 2-3 дня.

Вас також можуть зацікавити новини: