Українці шукають альтернативні джерела освітлення / фото REUTERS

Нинішні реалії такі, що можливо ця зима стане однією з найскладніших в історії України. Удари росіян по енергоструктурі навчили українців тримати вдома запас води, їжі та мати під рукою додаткові джерела освітлення.

УНІАН розбирався в тому, які джерела світла найдешевші, найбільш безпечні та ефективні.

Свічка

Перше, що купували українці, коли в будинках почали вимикати світло - це свічки. Найпростіший і, як на той момент здавалося, найдешевший варіант освітлення. На жаль, не все так однозначно.

Відео дня

Якщо говорити про те, що дешевше: свічки чи ліхтарики, або свічки чи гірлянди, то нехитрі математичні підрахунки чудово продемонструють, що свічка, яку, потрібно запалювати досить часто і надовго - це розхідний матеріал. Запаси розхідника потребують постійного поповнення. Якщо ж розхідник дорогий, так чи інакше виникне питання в економічній доцільності його придбання.

Найпростіша господарська свічка на сьогодні продається за ціною від 30 гривень за штуку. Набір з 6 свічок вам обійдеться в 175 гривень і вище. Виробник запевняє, що середній час горіння звичайної господарської свічки - 8 годин. На жаль, як показала практика, згоряють парафінові свічки набагато швидше. 

Скриншот Rozetka

Серйозний мінус свічок в тому, що при досить високій ціні та великій витраті вони дають дуже слабке світло, оскільки багато виробників відверто економлять, роблячи занадто тонкий гніт. Часом, щоб освітити хоча б маленьку кухню, потрібно запалити дві, а то і три свічки одночасно. Отже, витрата свічок збільшиться. Також врахуйте, що парафін буває декількох видів: косметичний, для свічок і технічний. Технічний парафін в мирний час використовують в металургії для змащення. А от чи не будуть в умовах війни з нього робити свічки - питання риторичне. 

Тому до вартості згорілих свічок додайте парафінові виділення, якими ви дихаєте і досить високу пожежонебезпеку. Для тих, у кого в будинку є діти та домашні тварини, свічки - не найкращий варіант.

Ліхтарик

Як тільки Україна зіткнулася з першими відключеннями світла, з прилавків магазинів почали зникати ліхтарики. Особливою популярністю користувалися маленькі налобні ліхтарики. Перевага такого ліхтарика в тому, що він досить легкий, дає яскраве світло, а оскільки він кріпиться на голові, руки залишаються вільні.

Скриншот Rozetka

Такі ліхтарики користуються популярністю у собачників, а також у тих, хто живе на верхніх поверхах і у зв'язку з відключеннями світла змушений підійматися додому пішки. 

Серйозний мінус такого ліхтарика в тому, що при регулярній роботі батарейок вистачить максимум на 2-3 тижні. Потім промінь світла почне тьмяніти й вам доведеться замінити батарейки. Також врахуйте, що такий ліхтарик не зможе навіть на 20% замінити повноцінне освітлення у квартирі, оскільки він дає цілеспрямований промінь, а не розсіяне світло. Але, він допоможе вам пересуватися по темній квартирі, не натикаючись на стіни та двері.

Ще один варіант альтернативного освітлення - ліхтарі на акумуляторах. Такі ліхтарі дають яскравий промінь світла і чудово освітлять вам і дорогу, і квартиру. Однак у них є й ряд серйозних мінусів. По-перше, такі ліхтарі досить дорогі, по-друге, вони дуже громіздкі й носити в руках або рюкзаку великий ліхтар - задоволення сумнівне. Ну і нарешті, акумулятор теж має властивість розряджатися, тому при тривалій відсутності електрики та відсутності змінного акумулятора такий ліхтар може виявитися марним викиданням грошей.

Скриншот Rozetka

Гірлянда

Ще одна альтернатива централізованому освітленню - гірлянда з джерелом живлення USB. Коштують такі гірлянди від 200-300 гривень, до декількох тисяч гривень. 

Скриншот Rozetka
Скриншот Rozetka

Якщо говорити про те, що дешевше: ліхтарики чи гірлянди, то однозначної відповіді немає, оскільки в обох групах товарів є як дуже дорогі, так і досить бюджетні пропозиції. Однак врахуйте, що кожен варіант освітлення має свої плюси та мінуси.

Ліхтарі більш мобільні й ви можете вийти з ними на вулицю. Однак, якщо це ручний, а не налобний ліхтар, то у вас буде зайнята як мінімум одна рука. Гірлянда абсолютно незручна на вулиці, але при цьому у квартирі може виявитися оптимальним варіантом освітлення.

Достатньо придбати 2-3 гірлянди з джерелом живлення USB, розмістити на кухні, в санвузлі та кімнаті й ви отримаєте непогане освітлення всієї квартири. Величезний плюс такого варіанту в тому, що вам не потрібно щоразу знімати та вішати гірлянди заново. Їх можна закріпити стаціонарно, а оскільки працюють такі гірлянди від Power Bank, ви можете просто вмикати ту гірлянду, яка вам потрібна в цю хвилину. 

Якщо говорити про те, наскільки вигідні гірлянди й скільки електроенергії витрачає одна працююча гірлянда довжиною в 3 метри, то Power Bank потужністю в 10 000 mAh протягом 2-3 днів без проблем зможе освітлювати вашу квартиру. 

Багато хто не знає, чи можна залишати світлодіодну гірлянду на ніч. Фахівці запевняють, що навіть якщо ваша гірлянда не увімкнена в мережу, а працює від Power Bank, коли лягаєте спати, краще її все ж відключити, щоб уникнути можливості замикання. 

Що стосується того, скільки годин може горіти гірлянда, то тут все буде залежати від ступеня заряду і потужності вашого Power Bank.

Однак гірлянди - не панацея і свої мінуси у них теж є. Якщо говорити про те, чим небезпечні гірлянди, то в першу чергу - є ризик короткого замикання. Ніколи не йдіть з дому, залишивши увімкнену гірлянду і не залишайте наодинці з працюючою гірляндою маленьких дітей. Також врахуйте, що чим дешевша гірлянда, тим менш якісні матеріали могли використовуватися для її виробництва.