Як можна використовувати шкірку від лимона - варіанти / depositphotos.com

Шкірка цитрусових - це справжній ящик Пандори в плані корисних речовин. Кірки можна застосувати і в побуті, і на городі, істотно знизивши витрати з сімейного бюджету на дорогі засоби. УНІАН з'ясував, як використовувати лимони, а точніше їх шкірку, собі на благо.

Раніше ми говорили про те, чому не варто викидати апельсинові кірки.

Лимонні кірки як добриво

Залишки і відходи, які утворюються після вживання кислого фрукта, досвідчені господині не відправляють в смітник, а перетворюють на чудодійну підгодівлю для рослин. Способів застосування два - настій від шкідників і добриво для росту культури на грядці.

Відео дня

Настій з лимонних кірочок

Для того щоб відлякати небажаних гостей від своїх рослин, вам потрібно:

  • викласти 100 грам лимонних кірок в глибокий посуд;
  • залити 1 л теплої води.

Такий настій залишити на 5-7 днів в темному місці, а після цього обприскувати рослини двічі на тиждень. Є й альтернативний варіант - 350 грам кірочок лимона викласти в чашу блендера, туди ж налити 1 л теплої води і перебити інгредієнти. У суміш додати 1 ст.л стружки господарського мила, розбавити водою до стану кашки, залишити на тиждень в темному і прохолодному місці. Через 7 днів настій процідити і використовувати за призначенням.

Добриво для рослин

Якщо вам не ясно, яка користь від кірки лимона може бути ще, то пам'ятайте - вони допоможуть прискорити зростання саджанців, а також допомогти їм зміцніти за рахунок калієя і фосфора. Для таких цілей відмінно підходять лимонні кірки - їх досить просто нарізати дрібними шматочками і вмішати в грунт на глибину 5 см. Лайфхак допоможе рослинам швидко адаптуватися до будь-яких умов і розвиватися правильно.

Для чого можна використовувати лимонні кірки в побуті

Догадливі господині знають, що лимон може замінити величезну кількість дорогих засобів для чищення з найближчого магазину господарських товарів. Лимонні скоринки - натуральний продукт, який точно не стане причиною проблем зі здоров'ям, зате точно допоможе відмити квартиру. За допомогою лимонних кірочок у вас вийде:

  • прибрати наліт на чайнику - покладіть кірки лимона в ємність, залийте гарячою водою і залиште на 2-3 години, потім вимийте звичним способом;
  • позбутися неприємного запаху - розкладіть по квартирі (і навіть в холодильнику) кірки лимона з цедрою, щоб вони ввібрали небажані аромати;
  • видалити накип - налийте води в чайник, покладіть лимонні кірки, закип'ятіть техніку, вимкніть, залиште на 1 годину, а потім вимийте як зазвичай;
  • продезінфікувати обробні дошки - натріть кірками лимона робочу поверхню дошки, а потім змийте теплою водою (лимонна кислота вб'є будь-які мікроби).

Використовуючи лимон і його залишки, можна навіть почистити мікрохвильовку - налийте в посуд теплу воду, покладіть 2-3 скоринки лимона, поставте СВЧ на повну потужність на 5 хвилин, щоб рідина закипіла і наповнила парою камеру грубки. Зачекайте 10 хвилин і витріть стінки мікрохвильовки вологою ганчіркою. 

Вас також можуть зацікавити новини: