Лимонні шкірки як добриво - варіанти застосування / фото depositphotos.com

Кожен садівник не раз стикався з проблемою пошуку ідеального добрива, яке підходило б для всіх його рослин відразу. Однак не все так просто. При величезному виборі добрив і всіляких підживлень, спектр їхньої дії досить обмежений. Більш того - кожне підживлення призначене для конкретних рослин і мало які хімікати можна використовувати хоча б для половини городу.

Розібратися у величезному списку гербіцидів, пестицидів, органічних речовин, стимуляторів росту, інсектицидів та інших тонкощах садівництва досить складно. А якщо ви не професійний ботанік - практично неможливо.

Ми розповімо вам, як приготувати оптимальне добриво зі шкірки цитрусових, яке можна буде використовувати і в городі, і для кімнатних рослин. Раніше ми говорили про те, що можна зробити зі шкірки цитрусових ще.

Відео дня

Апельсинові кірки - чому їх не можна викидати

Багато садівників вже давно дійшли висновку, що шкірка цитрусових досить сприятливо впливає на грунт. За рахунок великої кількості ефірних олій це дуже непоганий спосіб поліпшити родючість грунту. 

Шкірку закопують в землю біля стебла рослини на глибині не більше 5-7 см. Цей спосіб використовують як для кімнатних квітів, так і для рослин, що живуть на відкритому грунті. 

Також апельсинові шкірки можна додати в компостну яму і використовувати вже навесні. В цьому випадку цитрусові збагатять грунт азотистими добривами і допоможуть насінню зійти швидше. 

Шкірка цитрусових як добриво - в чому користь

Користь цитрусових для садівництва важко переоцінити. Річ у тім, що за своїм складом мандаринові шкірки або, наприклад, шкірка лимона не відрізняються від мінеральних добрив. Різниця тільки одна - ви використовуєте натуральний продукт, а не хімікат. 

За рахунок високого вмісту калію і фосфору апельсинові шкірки як добриво - це оптимальний варіант швидко, досить бюджетно і безпечно допомогти вашим рослинам зміцніти.

Величезний плюс добрива на основі цитрусових в тому, що окрім прекрасної підгодівлі, це ще й ідеальний спосіб позбутися від капустянки і мурах. Ефірні олії відлякують шкідників, тому ви не тільки збагатите ґрунт, але й захистите свої рослини. 

Як використовувати шкірки від цитрусових в якості добрива / фото depositphotos.com

Яким рослинам корисна цитрусова підгодівля

Якщо говорити про те, що підгодовують апельсиновими шкірками, то це практично всі кімнатні квіти. Настоянка на шкірці цитрусових чудово підходить для каланхое, фіалок, аспарагуса. Також цитрусова підгодівля оптимальна для азалії, мирта і багатьох інших мешканців вашого підвіконня.

На відкритому грунті апельсиновими шкірками удобрюють квіти, кущі смородини та малини.

Як зробити добриво з цитрусових

Якщо говорити про те, як використовувати шкірки від цитрусових в якості добрива, то є кілька способів.

Шкірку цитрусових можна додати в компостну яму. Таким добривом садівники рекомендують підгодовувати рослини навесні.

Свіжі шкірки апельсинів або мандаринів можна закопати в землю біля зеленого улюбленця, якому ви хочете допомогти зміцніти. Головне - закопувати потрібно не глибоко, не більше 5-8 см. Також врахуйте, що робити це потрібно вкрай обережно, щоб не пошкодити ані стебло, ані корінь рослини.

Більш безпечний спосіб - використання засушеної шкірки цитрусових. В цьому випадку шкірки мандаринів, апельсинів або лимонів потрібно висушити і за допомогою блендера або м'ясорубки подрібнити до порошкоподібного стану. Таке добриво можна використовувати в якості прикормки, просто висипаючи його на відкритий грунт. Головна умова - добавку потрібно класти недалеко від стебла рослини, додавати можна не більше 1-2 столових ложок на одну кімнатну квітку. Щоб посилити ефект, рослина потрібно буде полити. 

Ще один спосіб застосування цитрусових в якості добрива - настоянка. Якщо ви не знаєте, як використовувати мандаринові шкірки для цієї мети, просто запасіться трилітровою банкою і пластиковою кришкою.

По суті, настоянка - це найпростіше і найбільш доступне добриво з цитрусових шкірок:

  • трилітрову банку на третину заповнюємо шкіркою;
  • наливаємо в банку окріп по "плечики";
  • закриваємо пластиковою кришкою;
  • прибираємо в темне місце на добу.

Отриманий розчин ідеально підходить як для підживлення кімнатних, так і городніх рослин. Використовувати його потрібно в проміжках між поливами. 

Вас також можуть зацікавити новини: