Коли у малини обрізають верхівки / depositphotos.com

Досвідчені садівники і городники знають, що своєчасна і якісна обрізка малини - гарантія хорошого врожаю в наступному році. Саме тому у вересні необхідно провести таку процедуру. Як відбувається обрізка верхівок малини восени і навіщо це все робити - дізнайтеся на УНІАН.

Раніше ми говорили про те, що потрібно зробити восени на городі.

Навіщо треба обрізати малину - правила і поради

Обрізка верхівок кущової малини - це не примха, а необхідність, яка виправдана в декількох випадках:

Відео дня
  • позбавлення від комах - до осені їх стає занадто багато і, якщо їх не прибрати, то шкідники спустяться в грунт і перезимують там;
  • проріджування куща - молода поросль знижує якість ягід і ускладнює догляд за малинником;
  • підвищення якості врожаю - якщо у рослини не буде зайвих пагонів, то всі свої сили вона віддасть ягодам.

У вересні можна обрізати і звичайну, і ремонтантну малину - відрізняється тільки техніка і терміни.

Який може бути обрізка малини восени - види

Безладно обрізати малину не потрібно - для новачків давно розроблені перевірені схеми, щоб спростити процес догляду за чагарником і не нашкодити йому:

  • звичайна обрізка - видаляємо і наземну, і прикореневу частини молодої культури, яка не встигла затвердіти;
  • формуюча обрізка - головне стебло куща не чіпаємо, а молоді відростки повністю прибираємо;
  • санітарна обрізка - позбавляємося від всіх пошкоджених і засохлих пагонів.

Обрізка ремонтантної малини восени відбувається інакше - відразу після зняття останнього врожаю. При цьому, видаляти потрібно всі пагони, що відплодоносили, старше двох років (під корінь) і пагони поточного року (на 20-25 см). Після обрізки рекомендується обробити кущ бордоською рідиною.

Обрізка малини восени - на яку висоту зрізати

Перш за все, обрізка малини потрібна, щоб сформувати здоровий і міцний кущ, для цього видаляють зайву поросль. Формування куща триває два роки і в кожен час процедура різна:

  • у перший рік - зайві пагони видаляємо, залишаємо найсильніші, у них зрізаємо верхівку на 20-25 см і все відростки з боків;
  • у другий рік - укорочуємо основні стебла до першої розвиненої нирки, у бічних відростків прибираємо тільки слабкі верхівки.

Крім дотримання правильної технології обрізки малини, важливо ще орієнтуватися на місячний календар і знати, коли можна і не можна доглядати за чагарниками.

Сприятливі дні для обрізки малини у вересні 2022 - з 11 по 24 число, особливо 19 і 25 вересня, а несприятливі - з 26 по 30 вересня.

Вас також можуть зацікавити новини: