Що можна робити в саду у вересні - гайд для городників / depositphotos.com

Кінець літа не означає, що городні та садові роботи закінчені - досвідчені люди знають, що попереду ще кілька важливих справ з підготовки до осіннього сезону. Незважаючи на те, що марафон консервації вже закінчено, слід почати готувати рослини до зими, а цей процес вимагає чимало сил і часу.

УНІАН розповість, чим краще обробити дерева на зиму і які ще роботи виконувати в саду у вересні.

Що можна робити в саду у вересні - докладний гайд

Для того, щоб ви не упустили жодної важливої деталі і якісно підготували город до зимівлі, звіряйтеся з чек-листом від УНІАН.

Відео дня

Які добрива вносять восени в землю - варіанти

Важливою частиною вересневої роботи в саду є удобрення грунту. Це важливо, тому що за сезон рослини взяли безліч поживних речовин з грунту, а їх необхідно поповнювати. Азотні добрива восени категорично заборонені - вони провокують зростання листя і пагонів, краще використовувати фосфорні та калійні. Це може бути зола, суперфосфат, сірчанокислий і хлористий калій. 

Чим обробити город від шкідників восени - дієві методи

Незважаючи на те, що активний період роботи в саду і городі закінчено, боротися зі шкідниками все одно потрібно, інакше комахи сховаються на зимівлю в грунт. Важливо боротися з непроханими гостями вже зараз і не відкладати до жовтня - на той час вони вже глибоко підуть в землю. До того ж, після того, як дерева скинуть листя, їх потрібно буде обприскувати вже іншими засобами.

Раніше ми докладно говорили про те, чим обробити сад восени від хвороб і шкідників.

Чи потрібна обрізка старих плодових дерев у вересні

Перед зимою необхідно ретельно оглядати чагарники і дерева на предмет старих, хворих і засохлих гілок. Зробіть формуючу обрізку саду і видаліть вусики у полуниці.

Що посадити у вересні на зиму - кущі та дерева

Саме у вересні можна посадити дерева і чагарники, якими ви давно хотіли облагородити свою ділянку. За осінь і зиму культури встигнуть вкоренитися і до весни зміцніють. 

Корисна порада: за 2 тижні до посадки підготуйте ями і наповніть їх добривами, щоб не довелося робити це похапцем.

Чим найкраще білити дерева - осінні варіанти

Для того, щоб убезпечити дерева від агресивних факторів навколишнього середовища, побіліть їх восени, особливо, якщо не впевнені, що зможете потрапити в сад восени. Найкраще використовувати для цього водоемульсійну фарбу - вона відмінно переносить осінні дощі і не облазить. Також можна обмотати стовбури дерев білої мішковиною.

Як і коли потрібно обрізати малину - доглядаємо за ягодою

Після того, як ви зберете останні ягоди ремонтантної малини, потрібно обрізати всі наявні кущі, в тому числі, літні. Гілки, що вже не будуть плодоносити, видалити, а молоді вкоротити. Крім того, важливо вкрити малину на зиму, щоб культура нормально пережила холоду.

Коли потрібно збирати урожай картоплі - пам'ятка

Не пізніше вересня потрібно прибрати картоплю з грядок і залишити її на зберігання. По-перше, плодоносити вона вже не буде, по-друге, комахи в грунті перетворять урожай в свою їжу. Також важливо не забути прибрати інші коренеплоди - моркву, буряк та ін.

Прибирання грунтових помідорів і огірків у вересні

Перший місяць осені - останній шанс висмикнути кущі з помідорами і огірками. Саме зараз можна зібрати останній урожай і видалити бадилля - так у вас вийде вберегти культуру від переохолодження і хвороб. Із зібраних овочів зробіть консервацію, а якщо виявили пошкоджені кущі, то спаліть або відправте в компост.

Вас також можуть зацікавити новини: