Салати на Новий рік 2022 з яйцем - що робити, щоб шкаралупа легко знімалася / depositphotos.com

У всі традиційні новорічні салати - і в Олів'є, і в оселедець під шубою, і в крабовий (та й багато яких ще) додають яйця. Кудись менше, кудись більше - але так чи інакше варити яйа на новорічний стіл доведеться. А потім - ще й чистити.

А це означає, що перед самим святом доведеться перевірити свій новорічний манікюр і нерви на міцність: адже далеко не завжди шкаралупа добре відскакує від яєць. А хрусткі залишки шкаралупи на зубах - це не той "секретний інгредієнт", який додасть смаку і пікантності вашим святковим стравам, погодьтеся.

Що робити, щоб шкаралупа легко знімалася, прям сама відлітала від білка, та ще й швидко – читайте на УНІАН.

Раніше ми розповідали, які страви у формі Тигра можна поставити на святковий стіл.

Скільки варити яйця

Обмежимося таймінгом для курячих і перепелиних яєць (є ще страусині – але навряд чи хтось буде готувати таку екзотику).

Щоб відварити яйця курки:

  • у мішечок – знадобиться 3 хвилини;
  • вдвічі довше вони варяться некруто – 6 хвилин;
  • найчастіший варіант для салатів і закусок – круто – найкраще варити 12 хвилин.

З їх перепелиними "побратимами" все буде набагато швидше:

  • у мішечок – достатньо 30-40 секунд;
  • некруто – 90 секунд;
  • круто – засікайте 3 хвилини і точно не прогадаєте.

Як варити яйця: основні правила

  1. Температурне правило: яйця прямо з холодильника не можна відразу відправляти в гарячу воду. Бажано дати їм полежати при кімнатній температурі хоча б півгодини.
  2. Правильні добавки в воду: щоб яйця потім чистилися легше, в воду хитрі господині радять додати: солі або оцету (вистачить і половини столової ложки). Ще один лайфхак, про який не знає більшість господинь - додати у воду часточку лимона або чайну ложку лимонного соку. Так шкаралупа не потріскається, і зовнішні стінки яйця після чистки залишаться гладенькими і красивими.
  3. Правило черговості. Тут як в казці про Коника-Горбунка (спочатку гарячий котел – потім студений): яйця опускають вже в гарячу воду (щоб бульбочки йшли) – а після того, як ті приготуються, окріп зливають, а самим яйцям дають охолонути в крижаній воді. Заливати холодною водою зварені яєчка радять хвилин на десять-двадцять.
  4. Що потрібно для того, щоб яйця не тріскалися при варінні: робити все вище перераховане і дотримуватися ще пари правил. По-перше, яйця в каструлі повинні лежати щільно один до одного. По-друге, варити краще на повільному (слабкому) вогні.

Які яйця легше чистити

Ті, що зберігалися в холодильнику мінімум пару тижнів. Свіжі яйця - найпримхливіші в плані очищення.

До слова, починати чистити яйця радять із широкого кінця (там у них найчастіше є повітряна кишенька) і під струменем води (щоб на поверхні точно не залишилося частинок шкаралуп).

Як чистити яйця - лайфхак із проколотою шкаралупою

Перш ніж покласти яйця в воду перед варінням – більш широку частину яєчка проколюють гострим предметом (це може бути шило, циганська голка, велика шпилька або щось у цьому роді).

Такий лайфхак спрацьовує практично стовідсотково.

Як швидко почистити курячі яйця - лайфхак із ситом

Вся хитрість тут в тому, щоб збовтати сирі яйця перед варінням: їх можна покрутити по столу або просто потрясти руками. Так нутрощі більш рівномірно розподіляться всередині та зваряться теж швидше.

Потім яйця відправляють у сито, яке встановлено над киплячою водою: обробка парою захищає від тріщин у шкаралупі. Крім того, при такому способі приготування яєчний жовток виходить найбільш ніжним.

Як почистити яйце за 5 секунд і швидше

Варене яйце кладуть у невелику склянку або баночку, яка наполовину заповнена водою – отвір закривають долонею або кришкою – і трясуть буквально кілька секунд. Класичний варіант - 5 секунд, але насправді вистачає і трьох.

Після такої тряски шкаралупа з яйця сповзає ніби сама по собі.

Читайте також: