Як зрозуміти, що посуд можна мити в посудомойке / depositphotos.com

Посудомийна машина - зручний помічник для кожної господині. Її використання може помітно полегшити життя, а може принести тільки проблеми і розчарування. Для того, щоб цього не сталося, УНІАН готовий розповісти, що можна мити в посудомийці, крім посуду, і які предмети кухонного начиння категорично заборонено туди класти.

Раніше ми говорили про те, як відбілити пожовклу білизну.

Що не можна мити в посудомойке і чому - список

Існує цілий перелік предметів, які ні в якому разі не можна мити в посудомийці. Якщо ігнорувати заборони, то це призведе або до поломки техніки, або до псування тарілок і чашок.

Відео дня

Отже, в посудомийній машині категорично заборонено мити кухонне начиння з:

  • дерева - обробні дошки, тарілки, ложки, лопатки та інші предмети можуть потріскатися і деформуватися, а також "лопнути" від високої температури;
  • фарфору - унікальні малюнки на порцеляновому посуді з бабусиного сервізу з часом потьмяніють, але це не стосується сучасних порцелянових виробів;
  • алюмінію - через миючі засоби і високу температуру на поверхні алюмінієвих приладів утворюється чорний наліт, від якого потім непросто позбутися;
  • чавуна - миючі засоби для посудомийних машин провокують появу іржі на чавуні і зменшують міцність виробів;
  • кришталю - крихкий матеріал може помутніти від агресивних миючих засобів, а механічний вплив посудомийки призведе до сколів і тріщин.

Настійно не рекомендується мити в посудомийці кухонні ножі - від цього вони втрачають свою гостроту, а самі вироби можуть пошкодити деталі посудомийної машини.

Виробники посудомийок попереджають, що якщо вам потрібно позбутися від гару або застарілого жиру, то краще робити це вручну, інакше фільтри кухонної техніки засмітяться.

Чайники, міксери, пароварки і будь-які інші електроприлади теж краще очищати руками, щоб не пошкодити дроти і електросхеми.

Чи можна мити деко в посудомийці і інші предмети

Крім заборонених предметів, УНІАН склав і перелік дозволених виробів, які можна відмінно відмити в посудомийці. До них відносяться:

  • пластиковий посуд - контейнери для їжі, тарілки, ножі і виделки, склянки, обробні дошки і будь-які інші вироби з пластику;
  • посуд з нержавіючої сталі - каструлі, сковорідки, сотейники, термоси, столові прилади та ін;
  • посуд з кераміки - каструлі, чашки, тарілки та інші предмети залишаться цілими після посудомийки;
  • скляний посуд - будь-які вироби зі скла не помутніють і будуть чистими, тільки краще розташовувати їх подалі від стінок посудомийної машини.

Також в посудомойке можна мити листи, соковижималки, силіконові, керамічні та скляні форми для випічки. Деякі господині навіть використовують посудомийну машину для очищення овочів і фруктів (звісно, без використання миючого засобу), а також прання кухонних губок, щіток і рушників.

У будь-якому випадку, ви можете самостійно визначити, чи можна ваш посуд мити в посудомийці - на зворотному боці виробу повинен бути розташований значок пектаграми.

Вас також можуть зацікавити новини: