Чим обробити сад восени / фото ua.depositphotos.com

В Україні закінчилося літо, але робота у садівників не закінчилася. Попереду у них важливе заняття - обприскати дерева в саду. Перед заморозками шкідники дерев відкладають яйця в кору, або самі ховаються під корою для зимівлі.

Осіння обробка допоможе позбутися від усіх небезпечних для дерева комах і запобіжить захворювання саду. Обробку проводять в суху і безвітряну погоду. Обприскування рекомендується поєднувати з побілкою стовбурів.

Коли обробляти сад восени

Обробити дерево восени рекомендується двічі. Перша профілактична обробка проводиться на початку осені, як тільки зняли урожай з дерева. Другий раз сад обприскують після початку заморозків, оскільки комахи ховаються від морозу під кору. Роблять це приблизно в кінці жовтня або початку листопада, коли температура ночами опускається нижче нуля.

Відео дня

Чим обробити сад восени: кращі засоби

  • Проти грибкових захворювань і парші яблунь, а також проти шкідників і їхніх личинок дерева обприскують розчином сечовини. Це азотне добриво, яке продається в агромагазині. 500 мл сечовини розводять в 10 л води. Розчином кроплять дерева і поливають грунт.
  • Хороший засіб проти борошнистої роси, гниття, личинок шкідників та інших проблем дерев - мідний купорос. 10 г гранул розводять в 1 л води. Розчином обприскують стовбури і крону. Чим молодші дерева, тим менше їх потрібно обробляти.
  • Сливи, вишні та абрикоси обприскують розчином залізного купоросу. Він не тільки ефективний проти моху, парші лишаю та інших захворювань, але і живить рослини залізом. 1 кг купоросу розводять в 15 л води.
  • Бордоська рідина використовується для захисту саду від борошнистої роси, гнилі та грибкових захворювань. Купити цей засіб можна в агромагазині. Ним обробляють не тільки плодові дерева, а й виноград і кущі суниці.
  • Агрус, смородину і малину восени обробляють розчином з кальцинованої соди і мила. У 10 л теплої води розчиніть 1 кг соди і одне натерте на тертці господарське мило.

Побілка дерев восени

Чи потрібно білити дерева восени - питання дискусійне. Деякі садівники вважають, що побілка дерев - непотрібна і застаріла практика. Інші ж впевнені, що ця процедура захищає стовбур від шкідників і зимових морозів.

Якщо ви вирішили побілити дерева восени, рекомендуємо приготувати таку суміш: 80 г казеїнового клею, 500 г мідного купоросу і 3 гашеного кг вапна. Змішайте інгредієнти і доливайте воду, поки суміш не стане схожа на сметану по консистенції. Потім нанесіть на стовбури тонким шаром.

Вас також можуть зацікавити новини: