Де застосувати соду на городі / depositphotos.com

Звичайну харчову соду можна використовувати для відбілювання зубів, миття посуду, чищення кухонного начиння та інших домашніх справ. Багато садівників і городників з року в рік звертаються до такого доступного народного засобу при роботі з рослинами. УНІАН розповість, як правильно користуватися харчовою содою в саду, економлячи час, сили і гроші.

Раніше ми говорили про те, як відмити бруд содою або розм'якшити м'ясо.

Як сода діє на мурах та інших комах

Як позбутися від мурах народними засобами / depositphotos.com

Досвідчені господині борються зі шкідниками на городі саме за допомогою соди, причому, вона також ефективна і проти слимаків, гусениць, довгоносика та інших комах.

Відео дня

Від мурах

Приготуйте розчин з соди - розчиніть 2 ст.л соди в 2 літрах води. Розворушіть мурашник, вилийте зверху розчин, а потім накрийте ділянку щільним матеріалом.

Другий варіант - суха сода в чистому вигляді або змішана з цукром. Вам потрібно просто присипати мурашник содою. Якщо використовуєте в чистому вигляді - мурахи просто підуть, а якщо змішайте з цукром, то комахи покуштують ласощі і помруть від них.

Від гусениць і довгоносиків

Візьміть відро води об'ємом в 10 л і додайте в нього:

  • 2 ст. л соди;
  • 2 ст. л натертого господарського мила;
  • 10 л деревної золи (за бажанням).

Ретельно перемішайте всі інгредієнти і обприскуйте постраждалі рослини вранці і ввечері протягом 7-10 днів.

Від попелиці

Розчиніть в десятилітровому відрі з водою 200 гр натертого господарського мила і 5 ст.л кальцинованої соди. Цим розчином обприскуйте уражені ділянки рослин вранці і ввечері протягом 10 днів.

Від слимаків допоможе суха сода або розчин, ідентичний тому, що ви робите для позбавлення від попелиці, але поливати рідиною потрібно не рослини, а шкідників.

Які рослини можна обприскувати содою

Як правильно розвести соду для рослин / depositphotos.com

Рослини на городі часто піддаються не тільки нападу шкідників, але і різних хвороб. УНІАН підказує, як за допомогою народного засобу вирішити найбільш поширені проблеми.

Від борошнистої роси

Для того, щоб позбавити рослини від такого грибкового ураження, в відрі з 10 літрами води змішайте:

  • 10 ст. л харчової соди;
  • 1 ст. л рослинного масла.

В якості альтернативи можна використовувати кальциновану соду, тоді її кількість зменшуйте вдвічі. Обприскуйте рослини отриманим розчином два рази в день при сухій погоді.

Від фітофтори

Особливо ефективна харчова сода для помідор - вона позбавляє овочі від важкого грибкового захворювання під назвою "фітофтороз". Досвідчені дачники радять розчинити склянку харчової соди в 10 літрах води, за бажанням можна додати 1 ст.л рослинного масла. Далі - обприскувати розчином висаджені культури, причому, народний метод ефективний не тільки для помідорів, але і для інших рослин, уражених грибком.

Від бур'янів

Боротьба з бур'янами - регулярна проблема для садівників, тому багато хто з них замість трудомістких способів використовують народний метод. Кальцинована сода підходить для боротьби з небажаною рослинністю найкраще. Вам потрібно розвести 5 ст.л кальцинованої соди в 10 літрах води і рясно полити розчином бур'яни - їх кількість на ділянці помітно зменшиться.

Сода для підживлення рослин

Якщо ви хочете, щоб овочі виросли якісними, а урожай був багатим, розчиніть розчиніть 2 ст.л соди в 10 літрах води і вилийте на кожен висаджений кущ по літру розчину. 

ВАЖЛИВО: перед тим, як використовувати соду в якості підгодівлі, полийте свої рослини звичайною чистою водою.

Вас також можуть зацікавити новини: