Як вивести плями на скатертині - поради досвідчених господинь / фото ua.depositphotos.com

Кожна господиня до приходу гостей та на свята дістає з шафи скатертину. Цей предмет столової білизни був чи не головною прикрасою столу у наших бабусь і мам. Адже аксесуар не тільки приховує огріхи меблів, але і створює святковий настрій.

Колись скатертини прикрашали вишивкою, що піднімало їх цінність в рази. Не можна ж викинути через плями то, над чим днями, а то тижнями наполегливо корпів. Зараз же можна купити будь-яку скатертину, але господині все так само дбайливо до них ставляться, хоча відіпрати її після застілля часом не найлегше завдання.

УНІАН розбирався, як в домашніх умовах вивести плями на скатертині.

Відео дня

Плями на скатертині - чим вивести

Кожна господиня знає, що біла скатертина після свят рясніє плямами різного походження. Хтось міг випадково впустити на стіл їжу та залишити жирну пляму, хтось міг розлити вино або інший кольоровий напій, а хтось соусом капнув. На жаль, не усіх забруднень можна позбутися звичайним пранням.

Часто можна зіткнутися з такою проблемою, як незрозумілі жовті плями, які не поспішають зникати, навітья якщо прали вже кілька разів. В цьому випадку не поспішайте викидати столову білизну або бігти в магазин за новомодним дорогим засобом.

Тоді чим вивести жовті плями на скатертині? Для цього є все необхідне на будь-якій кухні.

Що знадобиться:

  • звичайна харчова сода - 2 столові ложки;
  • засіб для миття посуду - 1 столова ложка;
  • вода - приблизно столова ложка. Якщо кашка буде занадто густа, то можна ще додати води.

Як вивести плями на скатертини:

  1. Змішуємо соду, миючий засіб, воду і ретельно перемішуємо.
  2. Кашку, яка вийшла, наносимо на забруднення, якого потрібно позбутися.
  3. Далі беремо губку для миття посуду і акуратно затираємо пляму.
  4. Після обробки перемо скатертину як зазвичай.

Якщо з першого разу не вийде повністю позбутися забруднення, то процедуру можна повторити кілька разів.

Як позбутися плям, які не відпираються

Бувають забруднення, яких намагалися позбутися роками, але вони в'їлися в скатертину і тримаються мертвою хваткою. Для цього випадку також є засіб, який можна зробити з того, що є в кожній квартирі.

Вам знадобиться:

  • рідина для миття посуду - 1 столова ложка;
  • перекис водню - 3-4 столові ложки;
  • сода - 2 столові ложки.

Змішуємо всі інгредієнти нашого "відбілювача" і наносимо на пляму. Ми залишаємо на хвилин 15-20, після чого відправляємо скатертину в прання. До речі, цей спосіб можна використовувати на скатертинах з принтом або з кольорового матеріалу. Будьте обережні - якщо фарбування тканини неякісне, то скатертина злиняє.

Як відбілити білу скатертину від плям - два легких способи

Білі скатертини, напевно, найскладніший випадок, адже на них видно абсолютно все, а від неодноразового прання вона втрачає свій колишній вигляд та колір. На щастя, її можна відбілити в домашніх умовах без застосування відбілювача.

Можна замочити скатертину на ніч в розчині з теплої води, звичайної соди та 9% оцту. На ранок просто виперіть столову білизну як зазвичай. Результат вас здивує - скатертина засяє білизною.

Крім того, можна випрати її в пральній машинці, але замість порошку в відділення насипати соду з пакетиком розпушувача або ж пакетиком лимонної кислоти.

Раніше УНІАН писав, як можна відбілити скатертину.

Вас також можуть зацікавити новини: