Як вибрати хорошу тюль / depositphotos.com

Поряд зі шторами або гардинами, тюль вважається найбільш привабливою для будь-якого інтер'єру квартири. УНІАН з'ясував, як прати тюль вручну або в машинці, а також з якого матеріалу краще її купувати.

Якщо ви тільки замислюєтеся про покупку тюлі і розглядаєте численні пропозиції в магазинах, рекомендуємо звернути увагу на зручну пам'ятку.

Матеріал для тюлі - поради / Інфографіка УНІАН

Раніше ми розповідали, як відіпрати різні види плям.

Відео дня

Як відбілити тюль від жовтизни в пральній машинці

Буває так, що часу на замочування немає або бажання прати тюль руками у вас ніяк не з'являється. В такому випадку ви можете використовувати пралку, особливо якщо тканина, з якої зроблений тюль, допускає машинне прання.

Насипте порошок, потім додайте 1 ст. л соди, 1 ст. л кухонної солі і 1 пакетик розпушувача. У відсік для кондиціонера налийте 1 ст. л оцту. Покладіть тюль в мішок для тканини або в наволочку, а потім виперіть в машині на делікатному режимі без віджиму.

Як повернути білизну тюлі народними засобами

Як випрати тюль, щоб вона була білосніжною / depositphotos.com

Досвідчені господині не рекомендують використовувати для відбілювання тюлі хімічні засоби. Справа в тому, що агресивні речовини в складі руйнують структуру тканини, тюль швидше зношується і втрачає привабливий вигляд. Краще використовувати перевірені народні методи.

Як відбілити тюль лимонною кислотою

Такий метод підходить для тюлі з будь-якого матеріалу. Вам потрібно взяти 1 пакет лимонної кислоти і розвести його в 2-3 літрах теплої води. Прополощіть в розчині тюль, а потім висушіть природним чином.

Як відбілити тюль сіллю

Вам буде потрібно 1 ст. л великої кухонної солі, 1 л. теплої води і 1 ст. л прального порошку (будь-якого, не обов'язково відбілюючого). Перемішайте розчин, занурте в нього тюль і замочуйте 2-4 години. Якщо тюль занадто брудний, можна залишити на ніч. Після цього виперіть тюль вручну або на делікатному режимі в машинці. Для посилення ефекту можна прополоскати тюль кілька разів в такому ж сольовому розчині.

Як відбілити тюль перекисом і нашатирем

Налийте в таз 3-5 л гарячої води, влийте 1 ст. л нашатирю і 2 ст. л 3% перекису. Перемішайте розчин, опустіть в таз тюль, залиште на півгодини. Потім прополощіть і висушіть природним чином.

Важливо: якщо ваш тюль зроблений з делікатних матеріалів, температура води не повинна перевищувати 35℃, а якщо тканина бавовняна, то допустимо 60℃ і вище.

Як відбілити тюль марганцівкою

Натріть на крупній тертці господарське мило, розчиніть в тазу з гарячою водою. У склянці розведіть марганець так, щоб вода забарвилася в ніжно-рожевий колір. Зачекайте, поки марганець розчиниться повністю - осаду бути не повинно. Вилийте розчин в таз з милом і замочіть там тюль на 30 хвилин. Після цього виперіть, як зазвичай.

Як відбілити тюль синькою

Перевірений спосіб, який виручає роками, але перед тим, як до нього приступати, тюль потрібно випрати. Потім можна приступати до відбілювання:

  • руками - розвести 0.5 ч. л синьки в 10 л теплої води, перемішати і прополоскати тюль в розчині;
  • у машинці - у відділення для кондиціонера влити пів ковпачка синьки, прати тюль в делікатному режимі без віджиму.

Пам'ятайте про те, що синьку потрібно розчиняти ретельно, при необхідності Полоскати кілька разів, інакше на тканини залишаться розводи.

Як прати тюль, щоб не прасувати - поради

Існують додаткові рекомендації, про які господині іноді не знають. У вас є унікальна можливість не потрапити в їх число:

  • ніколи не відбілюйте брудний тюль - попередньо періть його, інакше пил потрапить в структуру тканини і погіршить ситуацію;
  • якщо на тюлі є жирні плями - прибирайте їх;
  • оптимальна температура для делікатних тканин - 30-35℃;
  • тюль прасувати не потрібно - тканина розправиться під власною вагою;
  • ні в якому разі не віджимайте тюль - повісьте так, щоб вода зтікла сама, або оберніть в простирадло.

Ще один корисний лайфхак - додавайте 1 ст. л оцту під час прання, якщо хочете, щоб тюль переливався на сонці - від такої кількості запаху не буде, зате ефект…

Вас також можуть зацікавити новини: