Скільки варити рис на плиті, в мікрохвильовці або мультиварці / depositphotos.com

Для того, щоб зварити ідеальний рис, потрібно правильно його підготувати - промити в холодній воді. Так у вас вийде вимити весь крохмаль, який склеює рисинки. Найкраще промивати рис 5 разів, поки вода не стане прозорою, в ідеалі для такого процесу варто користуватися ситом.

Раніше ми говорили про те, як зварити рис для суші, а сьогодні поділимося технологією варіння різних видів рису.

У народі вважається, що води потрібно брати в два рази більше, ніж рису, але це не зовсім так - відштовхуватися потрібно від виду рису і від вказівок виробника на упаковці. Ми склали зручну пам'ятку для господинь.

Відео дня
Яка пропорція рису та води - поради / Інфографіка УНІАН

Як варити рис в каструлі - рецепт

Відразу обмовимося, що для варіння рису найкраще використовувати каструлю з товстим дном - в ній температура розподіляється рівномірно. Технологія проста:

  • закип'ятити воду в каструлі і посолити;
  • висипати рис і перемішати один раз;
  • коли вода почне вирувати, поставити мінімальний вогонь і накрити каструлю кришкою.

У процесі варіння піднімати кришку або перемішувати рис не можна, інакше він буде готуватися довше і навряд чи виявиться розсипчастим. Говорячи про те, скільки варити рис, важливо враховувати його вид:

  • білий - 20 хвилин;
  • пропарений - 30 хвилин;
  • коричневий - 40 хвилин;
  • дикий - 40-60 хвилин.

В кінці, коли рис вже буде готовий, зніміть його з вогню і дайте постояти 10-15 хвилин. Якщо в каструлі залишилася вода, то її можна злити або накрити каструлю сухим рушником - він вбере залишки вологи.

Як варити рис в мультиварці - секрети

Варка рису в мультиварці - зручний спосіб приготувати собі смачний гарнір, але також важливо знати про нюанси. Вам слід:

  • викласти рис в чашу мультиварки;
  • влити воду і додати спеції;
  • закрити кришку і вибрати один з режимів: "Крупи", "Рис", "Плов" або "Гречка".

За часом рис в мультиварці вариться теж по-різному:

  • білий - 30 хвилин;
  • пропарений - 30-40 хвилин;
  • коричневий - 50 хвилин;
  • дикий - 50-60 хвилин.

Якщо вас цікавить, як варити розсипчастий рис в сковороді, то цей варіант ми теж опишемо, як альтернативний. Важливо для цього використовувати сковороду з високими бортиками, діаметр її повинен становити 24 см.

Технологія приготування така ж, як і у випадку з каструлею, але попередньо зерна рису потрібно обсмажити на олії протягом 1-2 хвилин. Потім залити водою і готувати так само, як і в каструлі.

Як зварити розсипчастий рис в мікрохвильовці - поради

Четвертий варіант варіння рису - з використанням мікрохвильової печі. Вам потрібно висипати рис в підходящу ємність так, щоб крупа займала максимум 1\3 від обсягу посуду. Далі - залити водою і додати спеції.

Увімкніть мікрохвильовку на повну потужність і виставите час для варіння:

  • білий і пропарений рис - 15-20 хвилин;
  • коричневий і дикий - 20-25 хвилин.

Незалежно від виду рису, після варіння потрібно перемішати крупу і залишити ще на 5-10 хвилин у вимкненій мікрохвильовці.

Вас також можуть зацікавити новини: